Vodilna hrvaška in srbska stranka v BiH zahtevata zamenjavo zunanje ministrice

Svet 30. Avg 202211:51 0 komentarjev
Bisera Turković
PROFIMEDIA

Vodilna srbska in hrvaška stranka v Bosni in Hercegovini, SNSD in HDZ BiH, sta v ponedeljek zahtevali zamenjavo ministrice za zunanje zadeve Bisere Turković, piše bosanski časnik Dnevni avaz. Po mnenju obeh strank Turković ne deluje v interesu Srbov in Hrvatov, temveč zgolj Bošnjakov, nasprotuje pa tudi spremembam volilnega zakona v BiH.

Pobudo za zamenjavo ministrice je že v ponedeljek sprejel dom narodov parlamenta BiH. Končno odločitev bo sprejel predstavniški dom parlamenta BiH, a bosta SNSD in HDZ BiH težko zagotovili potrebno večino glasov.

Po mnenju predstavnikov SNSD in HDZ BiH je Turković kot ministrica nastopala samovoljno in se ni usklajevala s pomembnimi državnimi akterji, s tem pa je škodovala zunanjepolitičnemu položaju BiH in njenemu ugledu.

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović je pobudo podprl, ker Turković doživlja kot osebo, ki izvaja izključno politiko največje bošnjaške stranke SDA. “Vse se je dogovorila znotraj stranke, da ne rečem znotraj ene družine,” je dejal in ocenil, da k temu prispeva tudi dejstvo, da BiH nima zakona o zunanji politiki.

Več obtožb na njeno delo

Dušanka Majkić iz Dodikove stranke SNSD pa je Turković obtožila, da med svojim mandatom zunanje ministrice ni spoštovala interesov Srbov in Hrvatov. “Naša nesreča je, da nimamo zakona o zunanjepolitičnih zadevah, s katerim bi dosegli minimalni dogovor o zunanjepolitičnih ciljih,” se je strinjala s Čovićem.

Predsednik stranke SDA Bakir Izetbegović je obtožbe na račun Turković zavrnil s trditvijo, da je dosledno branila interese države in delala v korist njenih narodov. “Držala se je strategije in zakonov. To, da te strategije nekomu niso všeč, pa je drug problem,” je dejal.

Opozicijski predstavniki v domu narodov parlamenta BiH so vodilni hrvaški in srbski stranki očitali, da sta podprli pobudo zgolj zaradi pridobivanja glasov na prihajajočih volitvah, ki bodo 2. oktobra, čeprav se zavedata, da ne bo uspela.

Turković sicer nasprotuje tudi spremembam volilnega zakona, ki jih hoče uvesti visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt. Minuli teden je tako na ZDA in nekatere od vodilnih evropskih držav naslovila pismo, v katerem zahteva, naj odrečejo podporo spremembam volilnega zakona, ki bi šle na roko zahtevam HDZ oziroma Hrvatom v BiH.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!