Vodilni kitajski virolog ne izključuje, da je koronavirus ušel iz laboratorija

Koronavirus 30. Maj 202315:14 1 komentar
Laboratorij
PROFIMEDIA

Nekdanji vodja kitajskega centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) George Gao je v pogovoru za britanski BBC dejal, da možnosti, da je koronavirus ušel iz laboratorija, ne gre izključiti. Gao je sicer igral pomembno vlogo pri odzivanju na pandemijo covida-19.

Medtem ko kitajska vlada zavrača kakršnokoli namigovanje, da bi lahko koronavirus ušel iz laboratorija, je bil nekdanji vodja kitajskega centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi George Gao glede tega manj prepričan. “Vedno lahko sumite karkoli. To je znanost. Ničesar ne izključujte,” je dejal v danes objavljenem intervjuju.

Gao, tudi svetovno priznan virolog in imunolog, je vodstvo kitajskega CDC zapustil lani, trenutno pa je podpredsednik nacionalne naravoslovne fundacije Kitajske. V pogovoru za BBC je tudi nakazal, da so kitajske oblasti izvedle neke vrste uradno preiskavo inštituta za virologijo v Vuhanu, od koder naj bi po nekaterih ugibanjih lahko izhajal koronavirus.

“Vlada je nekaj organizirala,” je dejal, a dodal, da to ni vključevalo CDC. Strokovnjaki so po njegovih besedah temeljito pregledali laboratorij, nepravilnosti pa niso odkrili.

Virus, ki povzroča covid, skoraj zagotovo prihaja od netopirjev. Kako pa je z njih prešel na človeka, je bolj sporno vprašanje, pri čemer se vse od začetka nakazujeta dve glavni možnosti.

Ena je, da se je virus razširil po naravni poti, morebiti prek drugih živali. Po mnenju številnih znanstvenikov naj bi bil to glede na dokaze najverjetnejši scenarij. Drugi znanstveniki pa menijo, da ni dovolj dokazov, da bi lahko izključili drugo možnost – da se je z virusom okužil nekdo v okviru raziskave, s pomočjo katere naj bi bolje razumeli grožnjo virusov iz narave.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje