Voditelje članic EU skrbi širjenje različice delta

Svet 24. Jun 202121:16 > 21:50 0 komentarjev
Angela Merkel, Ursula von der Leyen
Olivier Matthys/Pool via REUTERS

Voditelji članic EU so v Bruslju pozdravili napredek pri cepljenju proti covidu-19 v uniji, obenem pa opozorili pred širjenjem nove različice virusa delta in pozvali k usklajenim ukrepom, zlasti pri odpiranju meja EU. Izrazili so tudi zadovoljstvo glede dogovora o digitalnem covidnem potrdilu, ki naj bi ga na ravni EU uvedli 1. julija.

Voditelji so v sprejetih sklepih pozdravili dober napredek pri cepljenju in splošno izboljšanje epidemioloških razmer. Obenem so poudarili, da je treba nadaljevati prizadevanja za cepljenje ter ostati buden in usklajen predvsem glede pojava in širjenja novih različic virusa.

Zlasti glede širjenja različice delta so bili voditelji mnenja, da je treba cepljenje še pospešiti, notranje in zunanje meje pa odpirati previdno in usklajeno, so sporočili viri pri EU.

Nemška kanclerka Angela Merkel se je sicer ob prihodu na vrh, pa tudi že pred tem v nemškem bundestagu zavzela za usklajen pristop članic EU pri spopadanju s pandemijo, zlasti glede vstopa turistov, ki prihajajo z območij, kjer je razširjena različica delta.

Podobno je skrb zaradi širjenja različice delta pred vrhom danes izrazil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Dejal je, da bi morala sedemindvajseterica sprejemati usklajene odločitve o odpiranju meja za potnike iz tretjih držav.

Pozvali k usklajeni izvedbi digitalnega potrdila

Voditelji so tudi izrazili zadovoljstvo spričo hitrega sprejetja digitalnega covidnega potrdila, ki naj bi začelo delovati 1. julija. Mnogi so pri tem pozvali k njegovi usklajeni izvedbi v vseh državah članicah, so še povedali viri.

Doseženi dogovor glede digitalnega covidnega potrdila in revizija priporočil Sveta o potovanjih v EU in o nebistvenih potovanjih bodo olajšali varno čezmejno potovanje. Članice jih bodo uporabile na način, ki bo zagotovil polno vrnitev k prostemu gibanju takoj, ko bodo to dopuščale razmere javnega zdravja, so zapisali v sklepih prvi dan zasedanja Evropskega sveta.

Vrh, ki se ga udeležuje tudi slovenski premier Janez Janša, je sicer ponovil zavezanost EU mednarodni solidarnosti kot odgovor na pandemijo. Treba je hitro nadaljevati delo za spodbujanje svetovne proizvodnje cepiv proti covidu-19 in splošnega dostopa do njih, zlasti v okviru pobude Covax za pravično razdelitev cepiva.

Sedemindvajseterica je ob tem poudarila, da bi morale vse države proizvajalke cepiva kot tudi podjetja dejavno prispevati k prizadevanjem za povečanje dobave cepiva, surovin, zdravil in terapevtikov ter usklajevati ukrepe v primeru ozkih grl pri dobavi in razdelitvi.

Prvi odmerek cepiva prejelo že okoli 60 odstotkov odraslih

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je glede napredka pri cepljenju v EU sporočila, da bo do nedelje prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo najmanj 220 milijonov oziroma okoli 60 odstotkov odraslih v uniji.

V okviru razprave o spoprijemanju s pandemijo so govorili tudi o dosedanjih naukih pandemije na podlagi poročila, ki ga je objavila Evropska komisija. Prihajajoče slovensko predsedstvo Sveta EU so pozvali k nadaljevanju prizadevanj za okrepitev skupne pripravljenosti, spodobnosti odzivanja in odpornosti na prihodnje krize ter za zaščito delovanja notranjega trga.

Obsodili poskuse izkoriščanja migrantov v politične namene

Voditelji članic EU so obsodili kakršne koli poskuse tretjih držav za izkoriščanje migrantov v politične namene. Pri tem niso izpostavili nobene države, a Litva je pred zasedanjem opozorila na organizirane migracije iz Iraka, Irana in Sirije preko Belorusije na mejo EU, ki da postajajo uradno stališče Minska. Podobne izkušnje ima EU s Turčijo, ki uporablja migrante kot orodje za uveljavitev svojih političnih ciljev.

Kljub zmanjšanju migracijskih tokov v minulih letih voditelje skrbi razvoj na nekaterih migracijskih poteh, zato so v sklepih o migracijah pozvali k nadaljnji budnosti in nujnemu ukrepanju.

Voditelji članic unije v sklepih, ki so jih sprejeli, obravnavajo zlasti zunanji vidik migracij. Pozvali so k nadaljnji krepitvi sodelovanja z državami izvora in tranzita na podlagi pragmatičnega in prožnega pristopa, prilagojena posamezni državi.

Evropsko komisijo in visokega zunanjepolitičnega predstavnika unije Josepa Borrella so pozvali, naj v sodelovanju s članicami jeseni pripravi akcijske načrte za prednostne države izvora in tranzita, ki naj vključujejo jasne cilje, nadaljnje podporne ukrepe in konkreten časovni načrt.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!