ECDC: vzhodni del Slovenije zelen, zahodni del ostaja oranžen

Koronavirus 24. Jun 202116:37 > 18:21 1 komentar
Seznam evropskih držav ECDC
ECDC

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je objavil nove podatke o epidemioloških razmerah v Evropi. Trenutna 14-dnevna incidenca v Sloveniji je 49, zato bi nas lahko uvrstili na zelen seznam. A zelen je le vzhodni del Slovenije, zahodni del pa ostaja oranžen.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je kot vsak četrtek objavil posodobljene podatke o epidemioloških razmerah v evropskih državah. Slovenija, ki je dosegla 14-dnevno incidenco za zeleni seznam, še vedno ostaja delno oranžna. Vzhodni del Slovenije je tako v zelenem, zahodni pa ostaja obarvan oranžno.

Primorsko-notranjska statistična regija ima namreč 14-dnevno incidenco še vedno višjo od 50, in sicer po zadnjih podatkih ta znaša 75. Pomembno je vedeti, v katero regijo spadamo, saj je to informacija, ki jo potrebujemo, ko izpolnjujemo obrazec za vstop na Hrvaško.

Epidemiološka slika

Včeraj so pristojni opravili 2.146 PCR-testov in potrdili 43 novih okužb s koronavirusom. V bolnišnicah je 80 bolnikov, na intenzivni negi 28. Število aktivnih primerov v državi se je približalo 1000. Sedemdnevna incidenca je trenutno 49, sedemdnevno povprečje primerov pa je 54.

Direktor NIJZ Milan Krek je na današnji novinarski konferenci dejal, da se trend okužb “lepo spušča”, pričakuje pa, da bomo v naslednjih dneh končali ta val epidemije in se “eventualno pripravljali na novega”.

Brez cepljenja bi bil ta val, ki ga je povzročila alfa različica, veliko hujši, je poudaril. Zato je pozval vse, še posebej tiste, ki so starejši od 50 let, da se cepijo, saj je cepiva na voljo dovolj. “Naša želja je, da bi populacijo nad 50 let precepili vsaj 80-odstotno. To bi nam jeseni pomagalo, da bi šole ostale odprte, prav tako tovarne in tako naprej,” je dejal.

Pogoji vstopa v državo

Oseba, ki prihaja z območja na zelenem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu. Ob vstopu pa mora predložiti dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu.

Oseba, ki prihaja z območja, ki je na oranžnem seznamu, lahko vstopi v Republiko Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži negativni rezultat testa PCR (ki ni starejši od 72 ur) ali testa HAG (ki ni starejši od 48 ur), potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Mejo bodo lahko po novem prehajale tudi osebe, ki so polno cepljene z dvema različnima cepivoma, je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar.

Oseba, ki prihaja z območja na rdečem ali temnordečem seznamu, mora ob vstopu v Republiko Slovenijo predložiti test PCR. Po vstopu se napoti v karanteno na domu za deset dni. Osebi ni treba predložiti testa PCR in se ne napoti v karanteno na domu, če predloži potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje