Voditelji EU želijo hitro uveljavitev covidnega potrdila

Slovenija 25. Maj 202114:53 > 15:05 0 komentarjev
cepljenje
Lee Smith/Reuters

Voditelji članic EU so v Bruslju pozvali k hitri uveljavitvi covidnega potrdila na ravni Unije, s čimer bi evropskim državljanom omogočili lažje potovanje to poletje.

Hitrost cepljenja po vsej EU se je pospešila. To bo skupaj z izboljšanjem epidemioloških razmer omogočilo postopno ponovno odpiranje naših družb, piše med drugim v sklepih vrha, ki so jih sprejeli voditelji sedemindvajseterice. Vendar pa moramo ostati pozorni na širjenje novih različic virusa, so ob tem opozorili.

K postopnemu odpiranju med poletno turistično sezono naj bi pripomoglo tudi digitalno zeleno potrdilo, ki bi ga na ravni EU predvidoma uvedli konec junija. Voditelji so danes pozvali k njegovi hitri uveljavitvi.

Revnejšim državam sto milijonov odmerkov cepiva

Nadalje so pozvali tudi k okrepitvi prizadevanj za zagotovitev pravičnega dostopa do cepiv proti covidu-19 na svetovni ravni in ob tem podprli vodilno vlogo mednarodne pobude za pravično razdelitev cepiv Covax. EU in države članice so se zavezale, da bodo pospešile delitev cepiv v podporo revnejšim državam, pri čemer naj bi do konca leta prispevale vsaj sto milijonov odmerkov, so še zapisali.

Z enim odmerkom cepljena skoraj polovica odraslih

Evropska komisija je sicer danes naznanila, da naj bi do konca tedna skoraj polovica odraslih v EU prejela vsaj en odmerek cepiva. To ustreza več kot 170 milijonom ljudi. V Uniji bo do konca tedna tudi dobavljenih 300 milijonov odmerkov cepiva.

S tem bo Unija po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen dosegla nov mejnik pri cepljenju evropskih državljanov. Cilj EU je sicer doseči 70-odstotno precepljenost odraslih do julija.

Predsedniki držav in vlad EU, med njimi premier Janez Janša, se v Bruslju udeležujejo dvodnevnega izrednega zasedanja Evropskega sveta, ki se bo danes zaključilo. Drugi dan zasedanja je ob pandemiji na dnevnem redu tudi razprava o podnebnih ciljih Unije, ki še poteka.

To je prvo fizično srečanje voditeljev članic EU v Bruslju po rednem vrhu decembra lani. Zaradi slabših epidemioloških razmer so namreč zasedanja v preteklih mesecih potekala virtualno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!