Vodja hunte v Nigru opozarja pred vojaškim posredovanjem

Svet 20. Avg 202308:51 5 komentarjev
general Abdurahaman Tiani
General Abdurahaman Tiani (foto: Profimedia)

Vodja vojaške hunte v Nigru je v soboto opozoril na posledice v primeru napada na državo v prizadevanjih za vrnitev demokratične vladavine. Po srečanju z delegacijo združenja zahodnoafriških držav Ecowas v Niameyju, ki je skušala doseči mirno rešitev po vojaškem udaru, je general Abdurahaman Tiani še zatrdil, da njihov cilj ni prevzem oblasti.

V televizijskem nagovoru po pogovorih je zagotovil, da napad na Niger ne bo minil brez posledic, kot nekateri mislijo. Delegacija Ecowasa, ki se je srečala tudi z v puču odstavljenim predsednikom Nigra Mohamedom Bazoumom, je bila na obisku v okviru prizadevanj, da za vrnitev demokratično izvoljenih oblasti ne bi morali izvesti napada, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bazoum je od puča 26. julija skupaj svojo družino zajet v predsedniški rezidenci, v mednarodni skupnosti pa narašča zaskrbljenost zaradi njegovega stanja.

Na nigrski televiziji so predvajali posnetek nasmejanega Bazouma, kako se rokuje s člani delegacije Ecowasa pod vodstvom bivšega nigerijskega voditelja Abdulsalamija Abubakarja. Na televiziji so objavili tudi posnetek srečanja Abubakarja z generalom Tianijem, a o vsebini pogovorov niso poročali.

Tiani je še obtožil Ecowas, da se pripravlja na napad Nigra z “vzpostavitvijo okupacijske vojske v sodelovanju s tujo vojsko”. Ecowas je sicer v petek odločil, da je za obnovo demokracije v Nigru pripravljen aktivirati rezervne enote, še vedno pa si želi diplomatske rešitve.

Vodja vojaške hunte je še zatrdil, da njihov cilj ni prevzem oblasti in da “tranzicija ne bo trajala več kot tri leta”. Pozval je k nacionalnemu dialogu, na katerem naj bi v 30 dneh oblikovali konkretne predloge za postavitev “temeljev novega ustavnega življenja”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje