Vodja Kforja na Kosovu poziva Beograd in Prištino k pogajanjem

Svet 20. Jun 202312:34 1 komentar
Kfor - Kosovo
Valdrin Xhemaj/REUTERS

Vodja Natove misije Kfor na Kosovu je pozval Beograd in Prištino, naj opustita "nekoristno retoriko" in se usedeta za pogajalsko mizo.

Vodja Natove misije Kfor na Kosovu, generalmajor Angelo Michele Ristuccia, je v ponedeljek pozval Beograd in Prištino, naj opustita “nekoristno retoriko” in se usedeta za pogajalsko mizo, da bi umirila naraščajoče napetosti med Kosovom in Srbijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ponovno pozivam obe strani, naj se izogibata nesmiselnemu govoričenju in se s tem izzivom soočita za pogajalsko mizo, kar je edini način za razrešitev trenutnega položaja,” je generalmajor Ristuccia dejal novinarjem na sedežu Kforja v Prištini.

“Obe strani morata nemudoma umiriti razmere in najti rešitev s pomočjo politike in diplomacije,” je dodal italijanski častnik.

Poveljnik misije Kfor je dejal še, da “obstajajo ljudje, ki jih zanima le ustvarjanje kaosa (…) vendar smo tu zato, da se temu izognemo”. Poudaril je, da si nihče ne more izbirati sosedov, vendar morata Priština in Beograd po njegovih besedah najti način sobivanja.

Razmere napete od županskih volitev

Razmere na severu Kosova so znova napete od izvolitve etničnih Albancev na županskih volitvah 23. aprila v štirih večinsko srbskih občinah – na severu Mitrovice, v Leposaviću, Zubinem Potoku in Zvečanu. V teh občinah Srbi redno pripravljajo proteste, odkar so novoizvoljeni župani želeli konec maja prevzeti položaje v občinskih stavbah. Najhujši incident je bil v Zvečanu 29. maja, ko je bilo ranjenih 30 pripadnikov Kforja.

Zaradi nestabilnih razmer je Nato okrepil Kfor s 500 turškimi mirovniki in obljubil, da bodo njegove sile “neomajno” opravljale svojo nalogo. “Popolnoma smo zavezani izvajanju svojega mandata. Dejstvo, da je Nato poslal okrepitve, dokazuje, kako resno jemlje situacijo,” je dejal Ristuccia. Skupna razporeditev sil Kfor na Kosovu zdaj znaša 4500 vojakov.

K pogajanjem med Kosovom in Srbijo je pred dnevi znova pozvala tudi Evropska unija. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pričakuje, da se bosta srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti brez predpogojev udeležila kriznega sestanka v Bruslju, na katerega sta bila povabljena, in si prizadevala za zmanjšanje napetosti na severu Kosova.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje