Vodja skrajno desne skupine zaradi napada na Kapitol obsojen na 18 let zapora

Svet 25. Maj 202320:09 0 komentarjev
Stewart Rhodes
Jim Urquhart/REUTERS

Ustanovitelja ameriške skrajno desne skupine Varuhi prisege Stewarta Rhodesa so obsodili na 18 let zapora za upor proti državi v povezavi z napadom na zvezni kongres leta 2021. Njegova kazen je najdaljša od vseh, ki so jih doslej izrekli v povezavi z napadom.

Ustanovitelja ameriške skrajno desne skupine Varuhi prisege Stewarta Rhodesa je zvezni sodnik danes obsodil na 18 let zapora zaradi zarote za upor proti državi, potem ko je sodeloval pri organizaciji napada privržencev bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa na zvezni kongres leta 2021.

Trumpovi privrženci so z napadom hoteli preprečiti formalno potrditev zmage demokrata Joeja Bidna na predsedniških volitvah leta 2020.

Rhodes je prvi, ki je bil doslej obsojen za zaroto za upor proti državi v povezavi z napadom na kongres, njegova kazen pa je najdaljša od vseh, ki so jih doslej izrekli v povezavi z napadom.

Tožilci so za Rhodesa zahtevali 25 let zapora, ker da ostaja grožnja ameriški demokraciji. Rhodes se je na sodišču izrekel za političnega zapornika in dejal, da je njegov edini zločin nasprotovanje tistim, ki uničujejo državo.

Zvezni sodnik Amit Mehta se je strinjal s tožilci glede uporabe strožjih kazni za domače teroriste, kot so Varuhi prisege, ki so skušali ustrahovati vlado. “Gospod Rhodes je svojim sostorilcem naročil, naj pridejo nad kongres in ti so to upoštevali,” je dejal sodnik.

Odvetnik Phillip Linder je zanikal, da bi Rhodes 6. januarja 2021 dal kakršen koli ukaz za napad. Dodal je, da bi lahko Rhodes, če bi res želel napasti, v to prepričal veliko več privržencev.

Rhodesa je zvezna porota skupaj s sodelavko spoznala za krive zarote za upor proti državi upora proti državi lani novembra, januarja pa je podobna usoda doletela še štiri sozarotnike. Tri Varuhe prisege so oprostili zarote za upor proti državi, so jih pa spoznali za krive drugih kaznivih dejanj.

Druga zvezna porota je spoznala za krivega zarote za upor proti državi tudi nekdanjega vodjo druge sorodne skupine Ponosni fantje Enriqueja Tarria in sodelavce. Njim bodo kazen predvidoma izrekli avgusta.

Obsodbe so bile velik udarec za skupino, ki jo je Rhodes ustanovil leta 2009 in je prerasla v eno največjih skrajno desničarskih protivladnih milic.

Skupina, ki zajema tudi nekdanje in sedanje pripadnike vojske in policiste, širi prepričanje, da želi zvezna vlada državljanom odvzeti državljanske svoboščine, svoje privržence pa predstavlja kot branilce pred tiranijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!