Vodja vodilne italijanske skrajno desne stranke za blokado odhodov iz Afrike

Svet 08. Avg 202217:43 0 komentarjev
Giorgia Meloni
PROFIMEDIA

Giorgia Meloni, vodja skrajno desne stranke Bratje Italije, ki se ji, sodeč po analizah javnega mnenja, obeta največ glasov na prihajajočih parlamentarnih volitvah, je znova razburila s svojimi spornimi stališči do migracij.

Vodja italijanske desničarske stranke Bratje Italije, Giorgia Meloni, ki se ji nasmiha zmaga na septembrskih parlamentarnih volitvah, se je zavzela za blokado čolnov s prebežniki iz Severne Afrike v Sredozemlju. Kot je dejala danes v pogovoru za italijanski radio, bi bilo treba preprečiti odhode in ne prihode čolnov s prebežniki.

“Najboljša rešitev tega problema je preprečiti odhode in ne prihode. Blokada odhodov je učinkovitejša,” je dejala Meloni v pogovoru za radijsko postajo RTL 102.5. S tem je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ponovila že znano stališče do prebežnikov.

V Italiji bodo 25. septembra predčasne parlamentarne volitve, na katerih ima največji možnosti za zmago desno zavezništvo, v katerem so ob stranki Meloni še Liga populista Mattea Salvinija in Naprej Italija bivšega premierja Silvia Berlusconija. Po anketah sodeč bi Bratje Italije prejeli približno toliko glasov podpore kot obe drugi stranki skupaj. Meloni ne skriva, da želi v primeru zmage postati premierka.

Migracije za skrajno desnico rdeča nit kampanje

Meloni in Salvini sta postavila begunce in druge migrante za eno osrednjih tem kampanje. Meloni poziva k vzpostavitvi taborišč ali posebnih centrov za registracijo prebežnikov v Afriki, da bi jih s tem bolje nadzirali in jih lahko takoj zavrnili. “Vsekakor bi se dalo o tem pogajati z libijskimi oblastmi,” je dejala.

Za razburjenje je desničarska populistka poskrbela tudi z danes objavljenim prispevkom v časopisu Corriere della Sera, v katerem je spomnila na 66. obletnico nesreče v rudniku v belgijskem Marcinelleju, kjer je leta 1956 umrlo tudi 136 Italijanov. V prispevku je primerjala sedanji val migracij v Italijo z Italijani, ki so se izseljevali v tujino v preteklih desetletjih in ob tem zapisala, da so Italijani takrat odšli iskat delo, medtem ko želijo številni nezakoniti priseljenci danes živeti na stroške davkoplačevalcev.

Vodja Demokratske stranke Enrico Letta, ki skuša pred volitvami pridobiti podporo strank za levosredinsko zavezništvo, je njene navedbe označil za “slabe in nerazumljive”. “Nekdo, ki želi postati premier, bi moral vedeti, da moramo državo združiti in ne razdeliti,” je dejal nekdanji premier po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!