Vojaške vaje v Rusiji: več kot 50.000 vojakov in 5.000 kosov orožja

Svet 29. Avg 202213:16 0 komentarjev
Ruska vojska
Sergey Pivovarov/REUTERS

Na vojaških vajah Vostok 2022, ki jih bo med 1. in 7. septembrom gostila ruska vojska, bo sodelovalo več kot 50.000 vojakov, so danes sporočili z ruskega obrambnega ministrstva. Dodali so, da bodo za vaje uporabili 5000 kosov orožja in druge vojaške opreme, pa tudi 140 letal in 60 vojaških ladij ter drugih plovil.

Na vajah bodo poleg ruske vojske sodelovali tudi pripadniki oboroženih sil Kitajske, Indije, Belorusije, Mongolije, Tadžikistana in drugih držav, ki so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP že prispeli v Rusijo. “Tuji vojaški kontingenti, ki sodelujejo na vajah Vostok 2022, so prispeli na poligon Sergejevski v Primorju (na Ruskem Daljnem vzhodu) ter se začeli pripravljati in sprejemati opremo in orožje,” so dejali na ruskem obrambnem ministrstvu.

Vaje naj bi sicer potekale na več vojaških vadiščih v vzhodni Sibiriji, na Daljnem vzhodu in v Japonskem morju, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Potekale bodo pod poveljstvom ruskega generalštaba, obsegale pa naj bi “usposabljanje za obrambne in napadalne akcije” na kopnem, v zraku ter v Japonskem in Ohotskem morju, so še sporočili z ministrstva.

Kitajska je sredi meseca potrdila, da svoje vojake pošilja v Rusijo, da bi se ti udeležili omenjenih vojaških vaj. Ob tem so v Pekingu dejali, da prisotnost kitajskih sil na skupnih vajah “nikakor ni povezana s trenutnimi regionalnimi in mednarodnimi razmerami”, temveč je sodelovanje del tekočega dvostranskega letnega sporazuma o sodelovanju z Rusijo. Moskva je izvedbo skupnih vaj Vostok 2022, ki veljajo za ene največjih ruskih vadbenih manevrov doslej, napovedala prejšnji mesec, kljub temu da od februarja vodi vojno v Ukrajini. Zadnje vaje podobnega obsega so potekale leta 2018.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!