Vojaški analitik o obsežnem napadu na Rusijo: “Pripravlja se nekaj velikega”

Svet 31. Avg 202311:12 25 komentarjev
napad na letališče Pskov v Rusiji
SPUTNIK/PROFIMEDIA

Rusija je v sredo zjutraj poročala o najobsežnejšem ukrajinskem napadu z droni od začetka vojne. Napadli so šest ruskih regij, cilj pa je bilo poškodovanje letališč in uničenje vojaških letal. Vojaški analitik Sean Bell je za Sky News pojasnil, kaj ta napad pomeni za nadaljevanje vojne v Ukrajini.

Vojaški analitik Sean Bell je za Sky News ocenil, da so bili nočni napadi brezpilotnih letalnikov na šest regij na zahodu Rusije “največji napad v dosedanjih 18 mesecih vojne“.

Največ škode je utrpelo letališče Pskov, ki je od Estonije in Latvije oddaljeno približno 32 kilometrov. “Zadeta so bila štiri transportna letala. Gre za precej težka ruska letala,” je dejal Bell. “Rusija sicer trdi, da je škoda na letalih majhna, vendar poročila kažejo, da so letala zagorela. Zdi se, da je napad izvedlo vsaj od 10 do 20 brezpilotnih letalnikov.”

Napad kaže, da Ukrajina vstopa v odločnejšo fazo ofenzive. “Zdi se, da Rusija močno pritiska na severu pri Kupjansku, Ukrajinci pa so nekoliko napredovali tudi vzhodno od Zaporožja,” je rekel analitik. “Te akcije kažejo, da se pripravlja odločnejša faza.”

Ukrajinske sile so v regiji Zaporožje na jugu države dosegle nove uspehe, je danes sporočil generalštab ukrajinske vojske. Med drugim naj bi napredovale južno od vasi Robotine, ki naj bi jo Kijev zavzel že v ponedeljek, proti naselju Novoprokopivka. Vojska medtem zadržuje osvobojeno ozemlje, je še dodal generalštab.

Tudi v okolici vasi Verbove naj bi ukrajinske sile okrepile svoje položaje in odbile več ruskih protinapadov. Po navedbah strokovnjakov ameriškega Inštituta za preučevanje vojne (ISW), ki je preučil videoposnetke s terena, pa so nekatere ukrajinske izvidniške enote verjetno že dosegle obrobje vasi Verbove.

“Očitno Ukrajinci poskušajo Ruse potisniti nazaj. Kot kaže, želijo zadržati rusko letalstvo in napadajo rusko oskrbovalno verigo,” je povedal. “Zdi se, da se ogrevajo za naslednji sunek, vsekakor ukrajinski.”

Rusija je v sredo zjutraj poročala o najobsežnejšem ukrajinskem napadu z droni od začetka vojne. Napadli so šest ruskih regij, cilj pa je bilo poškodovanje letališč in uničenje vojaških letal. Moskva je sporočila, da napad “ne bo ostal nekaznovan”.

Ponoči je bila tarča silovitega ruskega obstreljevanja z manevrirnimi raketami in droni tudi ukrajinska prestolnica Kijev. Ubiti sta bili najmanj dve osebi. Vodja vojaške uprave mesta Sergej Popko je dejal, da je bil to najbolj silovit napad na prestolnico od pomladi, piše STA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje