“Vojna” proti tistim, ki si lastijo plažo: kje končajo brisače, ki jih zasežejo?

Svet 17. Jul 202318:55 2 komentarja
Rezervacije mest na plaža z brisačami v občini Gradac
Zajem zaslona/N1 Zagreb

Številni turisti, ki v teh dneh dopustujejo na Hrvaškem, si svoj kotiček na plaži rezervirajo z brisačami. Da bi tovrstne poteze preprečili, imajo komunalni delavci v občini Gradac v Dalmaciji že nekaj časa jutranje "racije". "Gremo med peto in šesto uro zjutraj, kar najdemo, vzamemo," je za N1 Zagreb opisal eden od komunalnih delavcev. Če kdo želi predmete nazaj, jih lahko pride iskat, pravi tamkajšnji župan, a mora plačati okoli 66 evrov globe. Kje pristanejo brisače in podloge, ki jih zasežejo?

Kot smo že pisali, so v dalmatinski občini Gradac uvedli ukrep, s katerim se občina bori proti tistim, ki si na tamkajšnji plaži rezervirajo mesto z brisačami, blazinami in drugo opremo. Komunalni delavci tako v jutranjih akcijah poberejo “pozabljene” predmete.

“Gremo med peto in šesto uro zjutraj, kar najdemo, vzamemo,” je za N1 Zagreb opisal komunalni delavec Marko Grujčić. Po njegovih besedah velikokrat naletijo na nezadovoljstvo turistov, ki pravijo, da so brisače, blazine in številne druge predmete le pozabili.

Ta ukrep je občina uvedla leta 2017. “Nihče si ne more mesta na plaži kar rezervirati,” je bil jasen župan občine Gradac Matko Burić. “Seveda, če kdo želi predmete nazaj, jih lahko pride iskat, a mora plačati 500 kun oziroma zdaj je to 66,4 evra. Je pa takšnih zelo malo,” je še povedal.

Zaseženi predmeti v občini Gradac
Zajem zaslona/N1 Zagreb

In kaj naredi občina z zaseženimi predmeti turistov? Po besedah Grujčića jih zadrži približno deset dni, nato pa plastične stvari vrže v smeti. Odeje, brisače in podloge pa podari zavetišču za živali.

Številni gostje se z ukrepom strinjajo, piše N1 Zagreb. Nekateri pa menijo, da bi občina morala zasaditi več dreves ali drugače zagotoviti več sence na plaži.

“Mislim, da bi bila to velika rešitev. S tem bi se stanje umirilo in boja za senco in težav z brisačami ne bi bilo,” je ocenila gostja iz Nemčije.

Nekateri domačini pa menijo, da imajo v občini večje težave, ki bi jih bilo treba prioritetno odpraviti.

“Vse, kar se dogaja v mestu, je ogledalo mesta samega. Ne moremo prevzgojiti turistov, če sami ne vemo, kako se ukvarjati s turizmom,” je za N1 Zagreb opisal občan Rikardo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje