Zelenski obnovo Ukrajine označil za največji evropski gospodarski projekt

Svet 28. Dec 202213:29 > 20:17 8 komentarjev
Volodimir Zelenski
PROFIMEDIA

Po podatkih Združenih narodov je bilo v vojni v Ukrajini ubitih najmanj 6.900 civilistov, ranjenih pa 11.000. Dejansko število žrtev je precej višje, opozarja organizacija. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obnovo Ukrajine označil za največji evropski gospodarski projekt.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v govoru v ukrajinskem parlamentu obnovo Ukrajine po vojni označil za največji evropski gospodarski projekt in poslance pozval k pripravi zakonov, ki bodo v državo privabili podjetnike in vlagatelje. V luči tega je opravil tudi videokonferenco z vodjo investicijske družbe Blackrock Larryjem Finkom.

Kot je dejal, ukrajinska orožarska industrija v luči obnove ozemeljske celovitosti države postaja ena najnaprednejših na svetu. V prihodnjih letih bo Kijev po besedah Zelenskega za obrambo namenil več kot 30 milijard dolarjev.

Ukrajinski predsednik si je za prihodnje leto zastavil tudi cilj osvoboditi vse Ukrajince, ki so jih ruske sile zajele kot vojne ujetnike. Po njegovih besedah se je od začetka vojne domov vrnilo 1.456 ljudi. Poleg tega bi se po njegovi oceni v domovino morali vrniti Ukrajinci, ki so zaradi vojne pobegnili v tujino.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je dejal, da ruska vojska pripravlja nove načrte za prekinitev dobave orožja in streliva za ukrajinsko vojsko iz tujine. “Opažamo, da Ukrajina prejema vedno več zahodnega orožja, ki je vedno boljše kvalitete,” je dejal Lavrov. Iz tega razloga ruski vojaški strokovnjaki po njegovih besedah pozivajo k prekinitvi teh dobavnih poti.

“Razmišljamo o železniških progah, mostovih in predorih. Predvidevam, da bodo sprejete strokovne odločitve o tem, kako te dobave orožja otežiti ali, v idealnem primeru, kako jih popolnoma ustaviti,” je še dejal ruski zunanji minister. Do neke mere so po njegovih besedah temu namenjeni tudi ruski napadi na ukrajinsko infrastrukturo.

Sergej Lavrov
Rusko zunanje ministrstvo/Reuters

Ob tem Kremelj meni, da mora morebitni načrt o mirovnih pogajanjih upoštevati rusko priključitev štirih ozemelj na vzhodu in jugu države. “Ne moremo sprejeti mirovnega načrta za Ukrajino, ki ne bi upošteval novih razmer na ruskem ozemlju,” je danes po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

S tem se je odzval na načrt v desetih točkah, ki ga je ukrajinski predsednik Zelenski predstavil na novembrskem vrhu skupine G20 na Baliju. Osnovni zahtevi Ukrajine sta sicer popoln umik ruskih vojakov in plačilo odškodnine. Podobnega mnenja je tudi Lavrov, ki je izrazil prepričanje, da bo “Rusija svoje cilje v Ukrajini dosegla s potrpežljivostjo in trmo”, vključno s priznanjem štirih ukrajinskih regij.

Večina žrtve težkega topništva, raket in letalskih napadov

Po podatkih Združenih narodov je bilo v vojni v Ukrajini ubitih najmanj 6.900 civilistov, ranjenih pa 11.000, je danes sporočil Urad visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice (OHCHR) v Ženevi. Ob tem so izpostavili, da je dejansko število žrtev precej višje, saj je z območij spopadov težko dobiti zanesljive podatke.

Po podatkih Združenih narodov je vojna v Ukrajini od začetka ruske invazije 24. februarja do 26. decembra zahtevala okoli 18.000 civilnih žrtev, od katerih jih je bilo najmanj 6.900 ubitih. Med ubitimi je bilo 1.800 žensk in približno 400 otrok.

Večino žrtev so ubili ali ranili v obstreljevanju s težkim topništvom in raketnimi sistemi, raketami in v letalskih napadih, so sporočili iz urada. Najbolj prizadeta je bila regija Donbas.

OHCHR sicer meni, da so dejanske številke žrtev precej višje. To velja na primer za kraje okoli Mariupola in v regiji Lugansk, saj so poročila z območij, kjer so potekali intenzivni spopadi, zapoznela, v nekaterih primerih pa jih še niso potrdili.

Združeni narodi so že prej opozorili, da ruske sile v Ukrajini obstreljujejo naseljena območja, pri tem pa ubijajo civiliste ter uničujejo civilno infrastrukturo. V zadnjih mesecih pa je Moskva okrepila napade na energetsko infrastrukturo.

Ukrajina
PROFIMEDIA

Po podatkih ukrajinske vlade je bilo doslej v ruskih napadih uničenih več kot 700 objektov kritične infrastrukture, kot so plinovodi, transformatorske postaje in mostovi, je danes za ukrajinsko televizijo povedal namestnik ukrajinskega notranjega ministra Jevgenij Jenin. Dodal je, da so ruske enote skupno poškodovale več kot 35.000 objektov.

Prebivalci v temi in mrazu

Zaradi izrednih izklopov električne energije so prebivalci v temnih in mrzlih zimskih dneh več ur brez elektrike in luči, včasih pa so odrezani tudi od ogrevanja in oskrbe z vodo.

V torek zvečer in danes zjutraj so iz Ukrajine poročali o letalskih napadih v več regijah. Danes so poročali o raketnih napadih na mesto Harkov.

Po podatkih generalštaba ukrajinske vojske pa so na mesto Herson, ki je od novembra znova pod ukrajinskim nadzorom, v zadnjih 24 urah ruske sile izstrelile 33 raket in ga obstreljevale s topništvom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje