Vojska Demokratične republike Kongo: Preprečili smo državni udar

Svet 19. Maj 202418:19 4 komentarji
DR Kongo
Foto: PROFIMEDIA

Vojska Demokratične republike Kongo je v nedeljo po lastnih navedbah preprečila državni udar. Več zarotnikov so varnostne sile aretirale, domnevnega vodjo udara pa je vojska ubila. Razmere v prestolnici Kinšasa naj bi se že umirile.

Kot je v skopi izjavi povedal vojaški tiskovni predstavnik, je do poskusa državnega udara prišlo davi blizu pisarn predsednika Felixa Tshisekedija v prestolnici Kinšasa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Obrambne in varnostne sile so preprečile poskus državnega udara,” je na državni televiziji povedal general Sylvain Ekenge. Podrobnosti ni podal.

O izmenjavi ognja v prestolnici sta med drugim poročala tudi veleposlanika Japonske in Francije. Slednji je ob tem francoske državljane pozval, naj se izogibajo temu delu mesta. Pretresenost in zaskrbljenost nad dogodki je na omrežju X izrazila veleposlanica ZDA v DR Kongo Lucy Tamlyn, ki je ob tem omenila domnevno vpletenost ameriških državljanov.

Po navedbah vojske je namreč incident pri rezidenci gospodarskega ministra in nedaleč od predsednikovih pisarn sprožilo več deset “tujcev in Kongovcev (…) vključno z njihovim voditeljem”. Šlo naj bi za 41-letnega aktivista iz kongovske diaspore v ZDA Christiana Malango, ki ga je vojska ubila.

Več zarotnikov so varnostne sile aretirale, vključno z Malangovim sinom Marcelom, navaja španska tiskovna agencija EFE. Napadalci naj bi med poskusom udara nosili zastave Zaira, kar je bilo ime DR Kongo med letoma 1971 in 1997.

Iz bližnje prestolnice Republike Kongo Brazzaville so medtem poročali, da je na eno od tamkajšnjih sosesk padel izstrelek iz Kinšase in ranil več ljudi, navaja AFP.

Po navedbah dopisnika AFP iz Kinšase so razmere v prestolnici danes mirne. Zaprte naj bi ostale le nekatere ulice v okrožju La Gombe, kjer se nahaja predsedniška palača. To naj bi napadalci med poskusom udara tudi dosegli, je razvidno iz videoposnetkov na družbenih omrežjih, katerih verodostojnost sicer ni potrjena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje