Volilci bi onemogočili Trumpovo vnovično kandidaturo. Kaj pravijo sodniki?

Svet 07. Dec 202310:33 2 komentarja
Trump na sodišču v New Yorku
PROFIMEDIA

Skupina volilcev v Koloradu meni, da se nekdanji predsednik Donald Trump ne bi smel udeležiti predsedniških volitev, saj naj bi po njihovem spodbujal napad na kongres, kar ni v skladu z ustavo. Svoje argumente so predstavili sodišču, ki pa predlogu ni naklonjeno. Kakšni so njihovi pomisleki?

Vrhovni sodniki ameriške zvezne države Kolorado so v sredo prisluhnili argumentom obeh strani v tožbi skupine volivcev, ki zahteva, da se bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu ne dovoli vnovična predsedniška kandidatura, ker da je s spodbujanjem napada na kongres pozival k uporu.

Ameriška ustava prepoveduje opravljanje javnih funkcij tistim, ki so se udeležili upora proti državi, in tožniki trdijo, da gre pri Trumpovi vlogi v napadu na kongres 6. januarja za tak upor.

Kaj pravijo sodniki?

Vrhovni sodniki so z vprašanji večkrat izrazili skepso do tega argumenta in Trumpu najverjetneje ne bodo onemogočili predsedniške kandidature v Koloradu, poročajo ameriški mediji.

Sodnica Monica Marquez je opozorila, da ustava v tem delu govori o uradnikih, ne pa tudi izrecno o predsedniku ZDA. Sodniku Carlosu Samourju pa se je opredelitev upora oziroma vstaje v argumentih tožnikov glede na Trumpova dejanja zdela pretirana.

Trump namreč nikoli ni neposredno pozval k napadu na kongres. Dejal je le, da bodo skupaj šli nad kongres in se tam borili za ohranitev svoje države.

Sodnik zvezne države Kolorado je novembra v prestolnici Denver razsodil, da je Trump sodeloval pri uporu, ker je spodbujal napad, vendar pa je tudi on menil, da se del ustave, ki govori o prepovedi opravljanja javne funkcije, ne nanaša na predsednika.

Po celotnih ZDA je bilo vloženih še najmanj 32 podobnih tožb, poroča spletni portal Axios. Na koncu bo o vsem skupaj najverjetneje moralo odločati vrhovno sodišče ZDA. Predsedniške volitve, na katerih se bo Trump po vsej verjetnosti pomeril z aktualnim predsednikom Joejom Bidnom, so predvidene za 5. november 2024.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje