Super torek odnesel še zadnjo predsedniško konkurentko Donalda Trumpa

Svet 06. Mar 202406:25 > 17:09 2 komentarja
Nikki Haley
Foto: PROFIMEDIA

Iz boja za republikansko predsedniško nominacijo se umika še zadnja kandidatka, ki je konkurirala Donaldu Trumpu. Nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley je namreč danes napovedala svoj izstop iz predsedniške tekme. S tem edini kandidat republikancev postaja Donald Trump. Prav tako je ob pomanjkanju resnih protikandidatov na demokratski strani že jasno, da mu bo novembra nasproti stal sedanji predsednik Joe Biden.

Kandidatka za predsedniško nominacijo v republikanski stranki Nikki Haley je danes napovedala svoj umik iz bitke za Belo hišo, poročajo ameriški mediji. Haley, ki je nekdanjega predsednika in glavnega med republikanci Donalda Trumpa na strankarskih volitvah doslej premagala le v dveh zveznih državah, je že pred časom sporočila, da se ne bo umaknila pred t. i. super torkom, ko so potekale strankarske volitve v tretjini ameriških zveznih držav.

Nekdanja guvernerka Južne Karoline je svojo odločitev o umiku uradno sporočila v današnjem televizijskem nagovoru. “Zdaj je na Donaldu Trumpu, da si prisluži glasove tistih v naši stranki in zunaj nje, ki ga niso podprli, in upam, da mu bo to uspelo,” je ob razglasitvi umika v Charlestonu dejala Haley.

Dodala je, da je hvaležna za podporo, ki jo je prejela, a da je napočil čas, da kampanjo prekine, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Rekla sem, da želim, da se sliši glas Američanov – to sem tudi storila. Ničesar ne obžalujem,” je še povedala 52-letnica.

Z izstopom še zadnje protikandidatke bo tako Donald Trump postal edini predsedniški kandidat republikancev za jesenske predsedniške volitve. Bivši predsednik je tudi sicer že zelo blizu številu glasov delegatov, ki bi mu prinesli nominacijo. Kot izhaja iz štetja ameriške televizije NBC, ima Trump glede na doslej potrjene zmage 1.057 glasov, Haley pa 92. Za zmago jih je potrebnih 1.215.

Foto: PROFIMEDIA

Ker tudi na demokratski strani Joe Biden nima resnih strankarskih protikandidatov, se nam novembra obeta ponovitev boja med njim in Trumpom. Oba sta sicer na super torek doživela presenetljiv poraz, ki pa resnega vpliva na kampanjo ne bo imel. Na Ameriški Samoi je Biden strankarske volitve izgubil proti Jasonu Palmerju, doslej neznanemu kandidatu, ki je z lokalno kampanjo osvojil 51 glasov proti Bidnovim 40, poroča Washington Post. Volilci Ameriške Samoe sicer ne morejo sodelovati na novembrskih predsedniških volitvah. Medtem je Trumpa v zvezni državi Vermont premagala Haley.

Gre za nepomembna poraza, saj sta prvaka svojih strank brez težav osvojila ostale zvezne države, kjer so potekale volitve. Biden je brez težav osvajal veliko večino glasov v Iowi, Vermontu, Virginiji, Severni Karolini, Alabami, Mainu, Massachusettsu, Oklahomi, Tennesseeju, Teksasu, Arkansasu, Koloradu, Minnesoti, Utahu in Kaliforniji, poročajo ameriške televizije. Do praga za potrditev nominacije mu manjka še slabih 400 delegatov.

Trumpa so ameriške televizije do 4. ure zjutraj po srednjeevropskem času razglasile za zmagovalca v 12 zveznih državah. Zmagovalca v Utahu in Kaliforniji še niso razglasili, vendar se glede na sprotno štetje tudi tam zmaga nasmiha Trumpu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje