Vplivnež na sodišču priznal smrt sina: “hranil” ga je le s sončno svetlobo

Črna kronika 16. Apr 202410:45 8 komentarjev
Ruski bloger Maksim Ljutji
Foto: @yarilo_drug/Instagram

Ruski bloger in vplivnež Maksim Ljutji je na sodišču priznal krivdo za smrt svojega enomesečnega sina, ki ga ni hranil, mami pa naj bi prepovedoval dojenje. Želel je namreč, da otrok preživi od sončne svetlobe. Kazni mu še niso izrekli, grozi pa mu več kot osem let zapora.

Enomesečni dojenček Kosmos je zaradi pljučnice in izčrpanosti umrl na poti do zdravnika v ruskem mestu Soči. Ob smrti je tehtal komaj kilogram in pol.

Krivdo za njegovo smrt je med sojenjem priznal njegov oče, 43-letni ruski “radikalni pranojedec” Maksim Ljutji.

Čeprav je Ljutji pričakoval, da ga bodo po letu dni zapora izpustili letos marca, ga zdaj čaka več kot osem let zaporne kazni zaradi namerne povzročitve hude telesne poškodbe.

Kosmos se je rodil doma, saj je Maksim mami Oksani Mironovi prepovedal, da bi odšla v porodnišnico. Takoj po rojstvu je za dojenčka uvedel striktno prana dieto, ki je temeljila na jagodičevju. Še bolj ekstremna verzija te diete je breatharianizem. To je prepričanje, da lahko človek živi le od dihanja in svetlobe brez vnosa hrane in vode, saj da ga lahko vzdržuje izključno prana, vitalna življenjska energija v hinduizmu.

Kot so pričali sorodniki dojenčkove matere, je Ljutji verjel prav to – da sonce hrani otroka. Čeprav je Oksana sina poskušala hraniti skrivaj, se je izredno bala Maksima. Ta je želel eksperimentirati na otroku, nato pa ta način prehranjevanja oglaševati drugim, poroča The Mirror.

Ruski bloger Maksim Ljutji
Foto: @yarilo_drug/Instagram

Zavračal je tudi konvencionalno medicino, Kosmosa pa je tudi potapljal v hladno vodo, da bi ga utrdil, je bilo mogoče slišati na sodišču.

Mama Oksane Mironove je dejala, da je Ljutji vodil sekto in da je bila vedno proti, da bi bila njena hči del tega. “Oksana je tam živela kot poskusni zajček, bila je njegova sužnja,” je še dodala.

Radikalni pranojedec je sprva poskušal krivdo zvaliti na Oksano, ki so jo izrekli dve leti kazni v zaporniški koloniji. Krivdo je priznal šele na zadnjem zaslišanju pred izrekom kazni. “Priznavam, da sem s svojim neukrepanjem in lahkomiselnostjo iz malomarnosti povzročil smrt svojega dolgo pričakovanega, ljubljenega prvorojenca,” je dejal. Ob tem je zanikal, da bi otroka stradal, da bi ga mami prepovedal hraniti in da bi ga potapljal v hladno vodo.

Tožilci zanj zahtevajo osem in pol let zaporne kazni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje