Vrh G7: voditelji napovedali nove sankcije proti Moskvi

Svet 19. Maj 202307:48 > 17:26 komentarjev
Voditelji vrh G7
REUTERS

Voditelji držav skupine G7 so na prvi dan vrha v Hirošimi, Rusijo pozvali, naj "nemudoma, popolnoma in brezpogojno umakne svoje sile in vojaško opremo s celotnega mednarodno priznanega ozemlja Ukrajine". Napovedali so tudi nove sankcije proti Moskvi, vključno z načrti za omejitev ruske trgovine z diamanti.

Voditelji G7 v izjavi poudarjajo, da “pravičnega miru ni mogoče uresničiti brez popolnega in brezpogojnega umika ruskih sil in vojaške opreme, to pa mora biti vključeno v katerikoli poziv k miru”.

Zatrjujejo še, da njihova podpora Ukrajini ne bo pojenjala, države pa, da bi morale “stopiti skupaj proti ruski nezakoniti, neopravičljivi in neizzvani vojni agresije nad Ukrajino”.

Zagotovili so tako nadaljnjo finančno, humanitarno, vojaško in diplomatsko podporo Ukrajini, dokler bo ta potrebna.

Obenem pa so napovedali nove sankcije in ukrepe, ki bi zadali škodo Rusiji in tistim, ki podpirajo njeno vojno delovanje. Z njimi nameravajo Rusiji odvzeti “tehnologijo G7, industrijsko opremo in storitve, ki podpirajo njen vojni stroj”.

Da bi zmanjšali prihodke, ki jih Rusija dobiva iz izvoza diamantov, bodo poleg tega “še naprej tesno sodelovali za omejevanje trgovine in uporabe diamantov, ki jih izkopljejo, obdelajo ali proizvedejo v Rusiji”.

Ruski izvoz diamantov je sicer vreden več milijard evrov, doslej pa zahodne države vanj še niso posegle.

V izjavi, objavljeni v mestu, kjer je bila leta 1945 odvržena prva atomska bomba, uporabljena v vojni, so voditelji še posvarili Rusijo, da je že sama grožnja z jedrskim orožjem nesprejemljiva.

Vojna v Ukrajini je glavna tema srečanja voditeljev držav članic skupine sedmih gospodarsko najrazvitejših držav – Kanade, Francije, Nemčije, Velike Britanije, Italije, ZDA, Japonske – in EU, ki so se zbrali v Hirošimi. Tam se bodo do nedelje posvetili še nekaj drugim temam, med drugim odnosom s Kitajsko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.