Vročinski val: v Sloveniji do 36, na Hrvaškem do 40 stopinj Celzija

Svet 28. Jun 202111:53 > 17:47 0 komentarjev
Vročinski val
Ziga Zivulovic jr./BOBO

Evropa je te dni v primežu vročinskega vala, predvsem nad srednjim in južnim delom stare celine se zadržuje topel zrak. Zelo vroče bo v prihodnjih dneh tudi na Hrvaškem, kjer se bo živo srebro povzpelo do 40 stopinj Celzija. Izredne vremenske razmere pa so tudi v delih ZDA in Kanade.

Če je bil letošnji maj najbolj namočen maj v zadnjih šestdesetih letih, je bil junij nadpovprečno topel in suh. Prejšnji teden smo v Sloveniji celo vstopili v vročinski val, ki še traja. Kot pojasnjuje Katja Kozjek, meteorologinja na Agenciji za okolje (Arso), so pred nami še najmanj trije zelo vroči dnevi, kar bo obeležilo tudi vrhunec prvega vročinskega vala letos.

“To, kar nas čaka v prihodnjih dneh, je vrhunec prvega vročinskega vala, ki bo na našem koncu trajal do srede, saj se namreč od zahodnega dela Evrope proti osrednjemu delu celine in Alpam pomika ciklonsko območje, ki od četrtka prinaša padavine,” dodaja Kozjek.

Po napovedih se nam v četrtek tako obeta vremensko zelo dinamičen dan. Dopoldne, sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ki bodo lahko tudi lokalno močnejše.

Kaj je vročinski val?

O vročinskem valu govorimo takrat, kadar dnevne temperature vsaj tri dni zapored presežejo mejo 30 stopinj Celzija.

Na Hrvaškem do 40 stopinj Celzija

Do takrat bo nad našimi kraji in Balkanom dotekal vroč zrak. Vroče pa je tudi pri naših južnih sosedih, kjer se bo živo srebro najvišje povzpelo jutri in v sredo.

Po besedah Gregorja Vertačnika, klimatologa na Agenciji za okolje, se bo ponekod v notranjosti države segrelo tudi do 40 stopinj Celzija. “Vroče bo seveda tudi ob Jadranu. V naslednjih dneh bo toplo vreme v dnevnem času nekoliko ublažil veter z morja,” še pojasnjuje.

Hrvaška
PROFIMEDIA

Čeprav je napovedovanje vremena za naslednjih nekaj dni še precej negotovo, klimatolog Vertačnik opozarja, da bo lahko že v naslednjem tednu spet bolj vroče. “Dolgoročne napovedi za julij in avgust kažejo na precej visoke temperature oziroma nadpovprečne temperature zraka in pomanjkanje padavin. So pa te napovedi za več kot deset dni negotove,” sicer izpostavlja. Kot pa še dodaja meteorologinja Kozjek, če v prihodnjih dneh ne bo več padavin, bomo lahko imeli letos tudi sušo, saj je bil že junij presuh in pretopel.

Temperatura morja na slovenski obali in Istri

Temperatura slovenskega morja je bila dopoldne 28 stopinj Celzija, čez dan se bo segrelo še za stopinjo. Rekordno temperaturo smo izmerili pred nekaj leti, ko je imelo morje 31 stopinj Celzija. Hrvaško morje je za odtenek hladneje. V Istri in nižje se temperatura morja giblje na okoli 27 stopinj Celzija.

Nenavadno vremensko dogajanje v ZDA in Kanadi

V primežu poletnih temperatur pa nismo samo v Evropi, temveč tudi v ZDA in Kanadi. Kot pojasnjuje Vertačnik, se je nad severozahodnim delom ZDA in jugozahodno Kanado vzpostavilo območje z zelo vročim zrakom v višinah.

“Trajalo bo nekaj dni. Vročina bo najmočnejša predvidoma danes in jutri, kjer bodo v Britanski Kolumbiji, Washingtonu in Oregonu namerili več kot 40 stopinj Celzija, krajevno pa lahko temperatura zraka preseže celo 45 stopinj Celzija. Za to območje je to najverjetneje najmočnejši vročinski val v zadnjem stoletju,” poudarja Vertačnik. Kot še dodaja, se na omenjenem območju obetajo številni rekordi.

Kanada Vročina
Jennifer Gauthier/REUTERS

Kot protiutež tem pa se precej nadpovprečno sveže vreme zadržuje nad južnim delom ZDA – zlasti nad Teksasom in okoliškimi zveznimi državami. “Tam je temperatura zraka danes in naslednjih nekaj dni par stopinj pod dolgoletnim povprečjem,” še pove. Nenavadno klimatološko dogajanje tako s seboj prinaša neobičajne vremenske razmere, kjer bo marsikje pretoplo, drugod pa precej prehladno.

Izogibajte se vročini

Kot so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, visoke temperature vplivajo na zdravje zlasti starejših, dojenčkov, tistih, ki delajo na prostem, in tistih, ki so kronični bolniki. “Vročina lahko povzroči izčrpanost ali vročinski udar in poslabša obstoječa stanja – srčno-žilne, respiratorne, ledvične ali duševne bolezni. Škodljive učinke vročega vremena na zdravje lahko večinoma preprečimo z dobrimi vsakodnevnimi ukrepi in hkrati upoštevamo nasvete, kako se zaščititi pred koronavirusno boleznijo,” opozarjajo.

Kako se zavarovati pred vročino?

  • Zmanjšamo izpostavljenost vročini: umaknemo se v senco ali hladnejše prostore.
  • Zmanjšamo nastajanje toplote: fizično aktivnost na prostem omejimo na jutranje in večerne ure. Uživamo “lahko hrano,” v  manjših obrokih.
  • Telesu omogočimo odvajanje toplote: s pravilno izbiro oblačil in zadostnim uživanjem tekočin.
  • Ne pozabimo: na zaščito pred soncem. V času njegove največje moči (med 10. in  17. uro) poiščimo senco. Zaščitimo se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter s širokospektralno zaščitno kremo (z zaščito pred UVA- in UVB-žarki) s sončnim zaščitnim faktorjem (tj. SZF oz. angl. SPF) najmanj 30.  

Vir: NIJZ

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!