Vročinski val grozi 200 milijonom Američanom: ponekod ni deževalo že 130 dni

Svet 28. Jul 202318:47 1 komentar
Phoenix
Liliana Salgado/REUTERS

Vročinski val trenutno grozi že več kot 200 milijonom prebivalcem ZDA, ugotavlja ameriška Nacionalna vremenska služba.

Opozorilo pred hudo vročino tako pokriva del države, kjer živi 60 odstotkov vseh Američanov. Na severovzhodu in jugovzhodu ZDA ob tem pričakujejo tudi nenadna huda neurja.

Zaradi izjemne vročine sta preobremenjeni dve največji električni omrežji v državi. Ker klimatske naprave delajo s polno paro, so ponekod po državi že izdali opozorila pred izrednimi odklopi, poročajo ameriški mediji.

Meteorologi pričakujejo, da bo danes padlo več rekordov, saj bodo temperature ponekod od pet do osem stopinj Celzija nad povprečjem. To predstavlja posebno težavo prebivalcem na vzhodni obali ZDA, kjer vročino spremlja tudi visoka vlažnost.

Na jugozahodu vročinski val traja že več kot mesec dni. Phoenix v Arizoni še naprej podira vročinske rekorde, dežja pa ni bilo že skoraj 130 dni.

Znanstveniki že dolgo opozarjajo, da bodo podnebne spremembe, ki jih povzroča človek, privedle do pogostejših in dolgotrajnejših ekstremnih vremenskih pojavov.

Napovedi o nadaljnji prekomerni vročini v ZDA prihajajo dan po tem, ko so strokovnjaki ZN in EU napovedali, da bo julij 2023 najbolj vroč mesec v zgodovini meritev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje