Vročinski val v Španiji: tako vroče ni bilo že od leta 1950

Svet 23. Maj 202209:01 > 09:55 0 komentarjev
španija, vročinski val
REUTERS

Po delih Španije pustoši rekordni vročinski val: temperatura se je v mestu Jaén na jugu države dvignila do 40,3 stopinje Celzija, navaja španska nacionalna vremenska agencija AEMET. Temperature so višje celo od povprečnih poletnih temperatur.

V nedeljo popoldne je španska vremenska agencija AEMET izdala opozorila o visokih temperaturah v 17 regijah Španije. Po navedbah Reutersa so se Španci na jugu države v soboto “hladili s pahljačami, željno pili vodo in se škropili z vodo iz fontan”.

“Sobota je bila najtoplejši majski dan za celotno celinsko Španijo že vsaj od leta 1950. Povprečna temperatura je na ta dan presegla normalno povprečje kateregakoli dneva v letu pri nas, tudi poletnih dni,” je v tvitu zapisala vremenska agencija.

španija, vročinski val
REUTERS

V petek so v mestu Jaén na jugu Španije izmerili temperaturo 40,3 stopinje Celzija. Španska vremenska agencija je sporočila, da je to 16 stopinj Celzija več od povprečne majske temperature v mestu. V Sevilli se je termometer povzpel do 42 stopinj Celzija. V preostalem delu države so bile temperature vsaj sedem stopinj višje od povprečja.

Ruben del Campo iz vremenske agencije AEMET je povedal, da je ta vročinski val zelo neobičajen za sredino maja in bi lahko bil eden najhujših v zadnjih 20 letih.

Tudi nedelja ni prinesla olajšanja. V zgodnjih jutranjih urah je bilo v osrednji in južni Španiji “neobičajno toplo” za ta čas v letu, še navaja AEMET. Ponekod se jutranje temperature niso spustile pod 25 stopinj Celzija, kar se po besedah agencije v maju praktično ne dogaja. Mesto Segovia je izkusilo svojo prvo “tropsko noč” v maju – temperature se ponoči niso spustile pod 20 stopinj Celzija.

španija, vročinski val
REUTERS

Vročinski valovi pa ne pustošijo le po Španiji, temveč tudi po Indiji in Pakistanu ter delih Združenih držav Amerike, kjer so ta mesec temperature že dosegle 32 stopinj Celzija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!