Vse bližje odkritju Kleopatrine grobnice: To bo najpomembnejše odkritje stoletja

Svet 13. Nov 202210:17 1 komentar
Kathleen Martinez, egipt, arheologija, kleopatra
Facebook/@Dr Kathleen Martinez

Dominikanska arheologinja je po 20 letih iskanja Kleopatrine grobnice naletela na izjemno odkritje. Več kot kilometer dolg Ozirisov tempelj na severu Egipta bi lahko bil poslednje počivališče egipčanske kraljice, katere življenje in smrt več že več kot 2.000 let burita duhove.

Arheologinja Kathleen Martinez z univerze v Dominikanski republiki že skoraj 20 let išče izgubljeno Kleopatrino grobnico. Svojo nedavno najdbo označuje kot ključen preboj v svojem raziskovanju; z ekipo so 13 metrov pod površjem namreč odkrili 1.305 metrov dolg predor, ki ga strokovnjaki imenujejo “inženirski čudež”.

Novo odkriti predor (na desni) je po besedah Martinez replika grškega predora Eupalino (na levi), ki je zaščiten kot Unescova kulturna dediščina:

“Izkopavanja so razkrila veliko versko središče s tremi svetišči, jezerom, več kot 1.500 objekti, kipi, kosi zlatnine, ogromno zbirko kovancev s podobo Aleksandra Velikega, kraljice Kleopatre in Ptolomeja,” je Martinez pojasnila za CNN.

Arheologinja je dodala, da Kleopatro občuduje kot zgodovinsko osebnost, pa tudi izobraženko, jezikoslovko, mater in filozofinjo: “Bila je žrtev propagande Rimljanov, ki so želeli popačiti njeno podobo,” je dejala in dodala, da je bila Kleopatra izobražena ženska, verjetno prva, ki je formalno študirala v Muzeju v Aleksandriji, takrat kulturnem središču.

Ko je Kleopatrin mož, rimski general Mark Antonij leta 30 pred našim štetjem umrl v njenem naročju, je Kleopatra pustila, da jo piči kobra in tako končala svoje življenje. Kljub temu da je trenutek njene smrti ovekovečen v umetnosti in literaturi, pa je več kot 2.000 let kasneje še vedno zelo malo znanega o tem, kje ležijo njeni posmrtni ostanki.

Ker naj bi v svojem času Kleopatra predstavljala “utelešenje egipčanske boginje Isis”, njen mož Mark Antonij pa naj bi bil inkarnacija Isisinega moža Ozirisa, je to Martinez privedlo do teroije, da je Kleopatrina grobnica v Ozirisovem templju v uničenem mestu Taposiris Magna na severni obali Egipta, kjer se srečata Nil in Sredozemsko morje. Martinez verjame, da se je Kleopatra odločila moža pokopati tam, da počasti ta mit. Izmed vseh 20 aleksandrijskih templjev, ki jih je preučila, ni noben tako dobro ustrezal indicem kot tempelj v Taposiris Magni.

egipt, arheologija
Marmornate posmrtne maske, ki jih je lani v templju odkrila dr. Martinez (Vir: PROFIMEDIA)

Leta 2004 je Martinez svojo teorijo predstavila Zahiju Hawassu, egipčanskemu arheologu, ki je bil takrat pristojni minister za to področje. Projekt je odobril leto kasneje. Po letih iskanja Martinez sedaj meni, da se približuje odkritju.

Dosedanja izkopavanja so razkrila, da je bil tempelj posvečen boginji Isis. Martinez verjame, da je to znak, da grobnica leži blizu. Prav tako meni, da so v bližini pomembni podvodni predori. Na egiptovski obali je bilo namreč skozi stoletja več potresov, ki so povzročili, da so se deli templja v Taposiris Magni potopili pod vodo.

Raziskovanje teh predorov je naslednja naloga Martinez in njene ekipe. Čeprav je prezgodaj, da bi lahko vedeli, kam predori vodijo, je polna upanja. Če namreč vodijo do Kleopatre, “bo to najpomembnejše odkritje stoletja,” je dejala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje