Vse več diagnoz raka pri mlajših odraslih, zlasti ženskah v 30. letih

Svet 17. Avg 202319:55 5 komentarjev
Diagnoza raka
Fotografija je simbolična. Foto: PROFIMEDIA

Izsledki nove študije so pokazali, da so nekatere vrste raka v Združenih državah Amerike vse pogosteje diagnosticirane pri mladih odraslih, še posebej ženskah v 30. letih.

Študija sedemnajstih registrov Nacionalnega inštituta za raka, ki jo je financirala ameriška vlada in je bila v sredo objavljena v reviji JAMA Network Open, je med letoma 2010 in 2019 preučila več kot 500 tisoč primerov raka pri osebah, mlajših od 50 let. Izsledki študije so pokazali, da se je število rakavih obolenj pri mladih v tem desetletju vsako leto v povprečju povečalo za 0,28 odstotka.

Zdi se, da je spremembo povzročila stopnja novoodkritih rakavih obolenj pri mlajših ženskah, ki se je vsako leto v povprečju povečala za 0,67 odstotka, medtem ko se je stopnja raka pri mlajših moških vsako leto zmanjšala za 0,37 odstotka.

Leta 2010 so pri ženskah, mlajših od 50 let, zabeležili 34.233 primerov raka, leta 2019 pa 35.721, kar je povečanje za 4,35 odstotka, kot navaja omenjena študija. Med moškimi, mlajšimi od 50 let, se je število primerov raka zmanjšalo za 4,91 odstotka, in sicer z 21.818 leta 2010 na 20.747 leta 2019.

Število novoodkritih rakavih obolenj se je v tem desetletju povečalo pri odraslih v starosti 30 let, medtem ko je v drugih starostnih skupinah, mlajših od 50 let, ostalo stabilno, ugotavlja študija. Ta obenem navaja, da se zmanjšuje tudi število novoodkritih rakavih obolenj pri odraslih, starih 50 let in več.

Ko so raziskovalci preučili trende rakavih obolenj pri mlajših odraslih glede na raso, so ugotovili, da rak najhitreje narašča med osebami, mlajšimi od 50 let, ki se identificirajo kot ameriški Indijanci ali domorodci Aljaske oziroma imajo azijske ali latinskoameriške korenine. Število rakavih obolenj je med letoma 2010 in 2019 pri belcih, mlajših od 50 let, po drugi strani ostalo stabilno, medtem ko se je pri temnopoltih posameznikih, ki so mlajši od 50 let, zmanjšalo, poroča CNN.

V letu 2019 je med mlajšimi od 50 let prednjačil rak dojke (12.649 primerov), ščitnice (5.869 primerov) ter debelega črevesa in danke (4.097 primerov). Pojavnost raka slepiča se je med mlajšimi od 50 let povečala za 252 odstotkov, pojavnost raka žolčevoda za 142 odstotkov, pojavnost raka maternice pa za 76 odstotkov.

Rast primerov ni omejena le na ZDA

Omenjena rast števila primerov pa ni omejena zgolj na ZDA, kažejo študije. Pregled evidence o raku v 44 državah, ki je bil objavljen lani, je pokazal, da pojavnost v starostni skupini pod 50 let hitro narašča tudi drugod, in sicer za štirinajst vrst raka, od katerih mnogi prizadenejo prebavni sistem.

Diagnoza raka
Fotografija je simbolična. Foto: PROFIMEDIA

Avtorji tega pregleda so pojasnili, da lahko rast deloma pripišemo bolj občutljivim presejalnim testom, pa tudi drugim vzrokom, ki jih je še treba raziskati.

Nekaj teorij o tem, kaj je v ozadju vse večjega števila novih primerov, ima tudi dr. Otis Brawley, profesor onkologije in epidemiologije na univerzi Johns Hopkins.

“Trenutno je največji vzrok za raka v ZDA kajenje, vendar se stopnje kajenja zmanjšujejo od leta 1960,” je dejal. “V naslednjih nekaj letih bo največji vzrok debelost, uživanje preveč kalorij in premalo gibanja. Osebno sumim, da je velik del tega trenda življenjski slog ali pa ga poganjata prav povečan vnos kalorij in premalo gibanja.”

Diagnoza raka
Fotografija je simbolična. Foto: PROFIMEDIA

Drug možen vzrok pa je uporaba alkohola, je dejal. “V zadnjih nekaj letih je prišlo do porasta rakavih obolenj, povezanih z alkoholom. Zdaj menimo, da je približno 6 odstotkov rakavih obolenj v ZDA posledica uživanja alkohola, zlasti prekomernega pitja.”

Za zmanjšanje tveganja za nastanek raka Brawley priporoča “zelo osnovna načela”. “Poskusite vzdrževati zdravo težo. Poskusite telovaditi. Poskusite vzdrževati dobro prehrano s pet do devetimi obroki sadja in zelenjave na dan, po možnosti svežega sadja. Poskusite zmanjšati količino predelane hrane v prehrani,” je svetoval za CNN.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje