Vsi, ki bodo v soboto na Hrvaškem, bodo na telefon prejeli opozorilo

Svet 31. Maj 202317:37 2 komentarja
opozorilo
MUP Hrvatske/YouTube

Vsi, ki bodo v soboto na Hrvaškem, bodo na svoje telefone prejeli opozorilo za nevarnost. Južni sosedje bodo namreč preizkušali nov sistem zgodnjega opozarjanja na krizne razmere, ki bo v primeru naravnih in drugih hudih nesreč državljane opozoril kar prek telefonskega sporočila. V soboto jih bodo prejeli tudi vsi, ki bodo na Hrvaškem le na obisku.

Na Hrvaškem bo v kratkem začel delovati sistem za zgodnje opozarjanje in ukrepanje v kriznih razmerah. Državljane bo opozoril na nevarnost prek mobilnih telefonov ter prispeval k boljšemu skupnemu odzivu na krize in k večjim zmogljivostim sistema za krizno ukrepanje, je sporočil notranji minister Davor Božinović.

Prek sistema za zgodnje opozarjanje in ukrepanje v kriznih razmerah (SRUUK) bodo na Hrvaškem po besedah Božinovića prvič lahko hitro in učinkovito obveščali državljane in pripadnike civilne zaščite o grozečih nevarnostih in potrebnih ukrepih za zmanjšanje števila človeških žrtev in materiale škode.

Poveljnik generalnega štaba hrvaške civilne zaščite Damir Trut je pojasnil, da bo sistem poslal tekstovno opozorilo na mobilne telefone v primerih, ko bodo ogrožena življenja in varnost ljudi ter okolje in premoženje.

Sporočilo bodo oblikovali v generalnem štabu civilne zaščite, sistem pa bodo prvič testirali v soboto, ko bodo opozorilo prejeli prebivalci na celotnem območju Hrvaške.

Sporočila bodo svojim uporabnikom poslali vsi trije trije hrvaški mobilni operaterji, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska in Hrvatski Telekom, prejeli pa jih bodo tudi uporabniki v gostujočem omrežju. Če bo

Sistem je z nepovratnimi sredstvi v višini več kot sedem milijonov evrov sofinancirala Evropska unija. Razvili so ga v skladu z evropskimi direktivami ter v sodelovanju s hrvaško agencijo za telekomunikacije in agencijo za varstvo osebnih podatkov, da ne bi prišlo do zlorab osebnih podatkov.

Podoben sistem imajo tudi drugod po svetu, prejšnji mesec pa so ga preizkusili v Veliki Britaniji, kjer se je v valižanski verziji po pomoti znašlo ime slovenskega smučišča.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje