Vstopnina za obisk Benetk, da ali ne? O tem bodo glasovali svetniki

Potovanja 12. Sep 202309:39 1 komentar
PROFIMEDIA

Beneški mestni svetniki bodo danes glasovali, ali bodo naslednje leto za turiste poskusno uvedli dnevne vstopnice. Svetniki sicer pričakujejo zeleno luč, a nekatere civilne iniciative menijo, da novost, tudi če bo uvedena, ne bo bistveno izboljšala kakovosti življenja domačinov.

V priljubljenem italijanskem “plavajočem” mestu že nekaj časa napovedujejo uvedbo dnevnih vstopnic za turiste v višini pet evrov. Danes bodo mestni svetniki o tej odločitvi vendarle glasovali in se odločili, ali bodo že naslednje leto začeli poskusno obdobje. Svetniki sicer pričakujejo zeleno luč.

Kot piše BBC, bi poskusno obdobje potekalo naslednje leto v razmahu glavne turistične sezone. Vstopnine v mesto sicer ne bo treba plačevati prebivalcem italijanske dežele Benečije (Veneto), tistim, ki v Benetkah študirajo ali so bili tam rojeni, in vsem, ki bodo v mestu prenočili. Vstopnine bi bili oproščeni tudi otroci do 14. leta starosti.

“Ne gre za bogatenje na račun turistov, temveč zagotavljanje boljše kakovosti življenja za domačine in omogočanje nepozabne izkušnje za turiste, ki v mestu prenočijo,” je poudaril Simone Venturini, ki je v mestnem svetu pristojen za turizem. “Po dolgem in napornem postopku je čas za konkretne ukrepe,” je dejal in dodal, da je smotrno upravljanje turizma ključna prioriteta za mesto. Izpostavil je, da je prekomerni turizem pereč problem za Benetke. 

Temu pritrjuje tudi statistika. Mesto, ki je veliko le 7,6 kvadratnega kilometra, je leta 2019 obiskalo kar 13 milijonov turistov. Oblasti pričakujejo, da bo število obiskovalcev v prihodnjih letih še preseglo raven pred pandemijo covida-19.

“Želimo preizkusiti sistem vstopnin in ga po potrebi izboljšati. O tem, kaj je najbolje storiti, ne moremo razpravljati še naslednjih 40 let,” je prepričan Venturini.

Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je v začetku leta sklenila, da bi Benetke morale biti uvrščene na seznam ogrožene svetovne dediščine. O tem bo med 10. in 25. septembrom glasoval Unescov odbor za svetovno dediščino, ki zaseda v Riadu. Italijanske oblasti bi sicer morale po mnenju Unesca okrepiti prizadevanja za ohranitev tega zgodovinskega mesta in njegove lagune. Unesco namreč ocenjuje, da Benetkam grozi nepopravljiva škoda zaradi vrste dejavnikov, od podnebnih sprememb pa do množičnega turizma.

PROFIMEDIA

Oblasti so sicer že leta 2021 storile korak proti masovnemu turizmu, ko so velikim križarkam prepovedale vplutje v zgodovinsko središče. Nekateri so trdili, da so ladje velik onesnaževalec, obenem pa da spodkopavajo temelje mesta, ki trpi zaradi stalnih poplav.

Vstopnina, da ali ne?

Ali bi uvedena pristojbina odvrnila turiste, sicer še ni jasno. Karina iz Nemčije je prepričana, da turistom na počitnicah pet evrov za obisk ne predstavlja večjih težav. Nekateri stanovalci so prepričani, da so ukrepi za zajezitev množičnega turizma nujni. “Vsekakor je gneča,” je za BBC dejal Cal, študent iz Irske, ki sicer meni, da je pet evrov precej za enodnevno pohajkovanje.

Domačini imajo vse več težav tudi z iskanjem stanovanj, kar tudi povezujejo z masovnim turizmom. Najemodajalci namreč vse raje izberejo donosnejše kratkoročno oddajanje stanovanj turistom. “Poznam študente, ki so morali maja ali junija oditi iz stanovanja, saj je najemodajalec raje imel v svoji nepremičnini turiste. Vrnili so se lahko oktobra,” je za BBC povedala Valentina Rizzi, doktorska študentka, ki v Benetkah živi že pet let.

Po podatkih civilnih združenj Ocio in Venissa je v mestu 49.693 postelj za turiste in 49.308 za prebivalce, torej je nekoliko več namestitev na voljo turistom. Vodjo Ocie Mara Fiano so izsledki popisa šokirali. “Presenečena sem nad podatki. Od aprila do avgusta se je število postelj za turiste povečalo za tisoč enot,” je pojasnila in dodala, da jo preseneča tudi odnos mestnih oblasti, ki so številne nekdaj vladne prostore, kot je denimo gospodarska zbornica, spremenile v hotele.

“To je dramatična situacija, saj prikazuje preobrazbo mesta v ‘ne-mesto’, ki je namenjeno le začasnim obiskovalcem.” Po oceni Fiano dnevna vstopnina ne bo zmanjšala števila turistov, prav tako ne bo bistveno izboljšala kakovosti življenja domačinov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje