Vučić jezen zaradi Đokovića. Avstralski premier miri: Ne gre za diplomatski spor

Svet 06. Jan 202211:53 > 14:41
đoković
REUTERS

Težave z Đokovićevim vstopom v Avstralijo imajo politični kontekst. Teniški igralec, ki je znan po nasprotovanju cepljenju in drugih ukrepih proti covidu, je želel pri vstopu v državo uveljavljati izjemo, čeprav je pogoj za to polna cepljenost. Vse to se je dogajalo v dneh, ko se Avstralija bori z največjim številom okužb z novim koronavirusom, Avstralci pa so siti dolgotrajnih in rigoroznih ukrepov. Zaradi strogih omejitev večji del preteklih dveh let niso smeli potovati v tujino, niti jih niso mogli obiskati družinski člani iz tujine. Vprašanje pa je, ali bi dogajanje na avstralski meji lahko prineslo tudi politične posledice na relaciji Beograd-Canberra.

Odločitev avstralskih oblasti, da Đokovića ne spustijo v državo, je z izjavo na Twitterju pospremil sam avstralski premier Scott Morrison. Poudaril je, da teniški igralec ni predstavil ustreznih dokazov, ki bi mu omogočila izjemo. “Pravila so pravila in ne obstajajo posebni primeri,” je o tem povedal Morrison.

Že pred tem se je namreč oglasil znani avstralski zdravnik Stephen Parnis, nekdanji podpredsednik zdravniške zbornice v državi, ki je ocenil, da bi bil Đokovićev primer izjemno slabo sporočilo vsem, ki se trudijo omejiti širjenje novega koronavirusa.

Kot poroča Guardian, je Morrison povedal, da so glede morebitne Đokovićeve deportacije uradno posredovali tudi predstavniki srbskega veleposlaništva v Canberri. Premier je še dejal, da razume stališče srbskih oblasti, a da pravila veljajo za vse, ki želijo vstopiti v državo. “Ta pravila niso usmerjena proti posamezni državi ali določenemu posamezniku,” je dejal Morrison. Poudaril je še, da sta Srbija in Avstralija v dobrih prijateljskih odnosih in da je Srbija “zagotavljala zelo močno podporo, predvsem pri varnostnih vprašanjih, kar zelo cenimo”.

“Tukaj gre za zelo specifičen primer, v katerem gre za enega posameznika in avstralska vstopna pravila ter njihovo dosledno izvrševanje,” je Morrisonove izjave povzel Guardian.


Več o dogajanju iz Melbourna


Vučić obravnavo označil za maltretiranje

Obravnava Đokovića in njegova zavrnitev na avstralski meji je namreč razjezila najvišje srbske predstavnike. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je vse skupaj označil za “maltretiranje” in napovedal, da bo sprejel vse ukrepe za razrešitev nastalega položaja. “V skladu z vsemi mednarodnimi pravnimi standardi se bomo borili za Novaka Đokovića, pravico in resnico,” je sporočil Vučić.

Že ob zadržanju teniškega zvezdnika na meji se je oglasil tudi njegov oče Srđan Đoković, ki je za srbske medije obravnavo njegovega sina označil za ujetništvo, prizadevanje za vstop v Avstralijo pa kot boj za liberalnost in svobodo po celem svetu.

Na Tvitterju se je danes oglasila tudi nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor, ki je zapisala, da v urejenih državah zakoni veljajo za vse. “Ali veš, kdo sem jaz, ne velja. Posmehovanje pravilom ne velja. Ne gre. A daleč je Avstralija,” je zapisala.

Dvojna merila razburila Avstralce, ki se te dni borijo z visokim porastom okužb

Đoković se je, kot smo poročali, pritožil na odločitev avstralskih mejnih organov, da mu prekličejo vizo zaradi neveljavne zdravstvene izjeme za pogoj obveznega cepljenja proti covidu-19, ki je zahtevan za vstop. Izgon mu je grozil še danes, a bo lahko ostal do zaslišanja na sodišču v ponedeljek.

Đoković je pred tem razburil avstralsko javnost, ko je v torek na družbenih omrežjih po tednih ugibanja o njegovih načrtih za prihod v deželo tam spodaj napovedal, da je za pot pridobil posebno izjemo za pogoj obveznega cepljenja. Kot poročajo tuji mediji, je želel uveljavljati prebolelost. Covid je namreč prebolel lani poleti. Teniški igralec sicer nikoli ni jasno povedal, ali je cepljen, znano pa je, da je protestiral proti obveznim ukrepom proti širjenju covida.

Avstralski premier Morrison je po poročanju Guardiana dejal, da naj bi avstralske oblasti postale pozorne na Đokovića prav zaradi njegovih javnih izjav o cepljenju.

Đokoviču so avstralske oblasti sicer sprva odobrile vizo in jo šele naknadno preklicale. Dvojna merila so namreč v državi z več kot 90-odstotno precepljenostjo in izjemno strogimi omejitvami od začetka pandemije, ki se trenutno bori z največjim številom okužb z novim koronavirusom, sprožila veliko ogorčenja.

Avstralci zaradi strogih omejitev večji del preteklih dveh let niso smeli potovati v tujino, niti jih niso mogli obiskati družinski člani iz tujine.

Šuklje za N1: Dogodek za politične ali gospodarske odnose med Avstralijo in Srbijo ne pomeni prav veliko

Mednarodni svetovalec za področje jugovzhodne Evrope in zahodnega Balkana Borut Šuklje je za N1 povedal, da ta dogodek za politične ali gospodarske odnose med Avstralijo in Srbijo ne pomeni prav veliko. Kot pravi, kar nekaj mesecev ni bilo jasno, ali bo Đoković lahko nastopil na turnirju. “Znano je bilo, da avstralske oblasti zahtevajo ob vstopu v državo potrdilo o cepljenju proti koronavirusu in prav tako znano je bilo, da se Đoković zaradi javnosti neznanih razlogov ne želi cepiti. Potem je bilo predvsem v Beogradu slišati, da bodo organizatorji turnirja našli pot za prihod in nastope srbskega teniškega asa,” pravi Šuklje, ki dodaja, da pogojno sicer vemo, da nekaj ni bilo v redu z njegovo prošnjo in dokazili, da se iz medicinskih razlogov ne more cepiti.

V zapletu vidi dve težavi. “Vsi, ki organizirajo njegove poti, očitno niso predhodno preverili z ustreznimi avstralskimi službami, ali Đokovićevi papirji ustrezajo. In druga težava, ki je očitno večja, da je Đoković dobil avstralski vstopni vizum ali pa mu je nekdo dal povsem nedvoumna jamstva, da bo v državo lahko vstopil tudi brez cepljenja,” pravi Šuklje.

“Srbska državna politika (pomeni Vučić) lahko sedaj le še prosi avstralske oblasti, naj dovolijo Đokovićevo preselitev iz emigracijskega hotela, v katerem je sedaj, v vilo, ki so jo najeli v Melbournu. Sicer bo moral počakati v hotelu do dokončne odločitve sodišča v ponedeljek popoldan,” je Šuklje komentiral za N1. Sicer pravi, da o zapletu ne moremo soditi, saj ne vemo, ali so teniškemu igralcu izdali avstralsko vizo pred odhodom v Melbourne ali mu je bila ta zgolj obljubljena. “V vsakem primeru bo največjo škodo plačal Đoković,” meni Šuklje.