Vučić o premiku, Kurti ne povsem zadovoljen s končno izjavo

Svet 06. Okt 202118:18 > 18:18 0 komentarjev
Aleksander Vučić
Borut Živulović/BOBO

Voditelji držav Zahodnega Balkana vrh s kolegi iz držav Evropske unije zapuščajo z različnimi vtisi. Medtem ko je srbski predsednik menil, da so današnji pogovori vodili do manjšega napredka, kosovski premier ni bil povsem zadovoljen s končno izjavo, v kateri med drugim ni časovnice širitve EU.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da je prišlo do manjšega premika EU k državam Zahodnega Balkana. Dodal je, da je bila po njegovem mnenju podpora širitvi EU na Zahodni Balkan večja kot na vrhu v Sofiji leta 2018. Poudaril je še, da se je slovenski premier Janez Janša na vrhu “ves čas boril za jasnejšo evropsko perspektivo Zahodnega Balkana”, pišejo tuje tiskovne agencije.

Kosovski premier Albin Kurti medtem ni bil povsem zadovoljen s končno izjavo. Ta bi bila po njegovem lahko boljša, vendar kljub temu EU “ostaja naša usoda”. Širitev se mu zdi bistvena, saj je EU zastavljena tudi kot mirovni projekt po drugi svetovni vojni.

“BiH ostaja zavezana evropski poti”

Makedonski premier Zoran Zaev pa je že ob prihodu na vrh poudaril, da bo v primeru neukrepanja EU razočaranje za prebivalce Zahodnega Balkana, kar bo škodovalo veliki evropski ideji enotnosti in sodelovanja.

Na vrhu je poudaril, da je močan in uspešen Zahodni Balkan nujen prispevek k evropskemu gospodarstvu. Popolna vključitev te regije v EU pa mora biti naraven rezultat reformnega procesa v teh državah, je izpostavil po navedbah tujih tiskovnih agencij.

Predsedujoči predsedstvu BiH Željko Komšić je medtem države članice EU pozval, naj ohranijo proces evropske integracije za BiH kot suvereno in neodvisno državo enakopravnih državljanov. Njegova država kljub vsem izzivom in različnim političnim vplivom tretjih držav ostaja zavezana evropski poti, je še poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!