Vučić: Rusija ni kršila ozemeljske celovitosti Srbije, Slovenija jo je

Svet 03. Sep 202218:11 18 komentarjev
aleksandar vučić, borut pahor
UPRS

Predsednik republike Borut Pahor se je danes v Beogradu sešel s srbskim kolegom Aleksandrom Vučićem. Med drugim sta govorila o vplivu vojne v Ukrajini na Zahodni Balkan in evropski perspektivi regije, Pahor pa je izrazil upanje, da bodo voditelji uspeli zbrati dovolj politične modrosti, da se vsa bilateralna vprašanja rešijo z dialogom. Pahor je med drugim Vučiću dejal, da si želi, da bi države, ki si želijo vstopiti v Evropsko unijo, podprle sankcije proti Rusiji, srbski predsednik pa mu je odgovoril, da Srbije nihče ni obvestil, da je tik pred vstopom v Unijo. Vučić je še dejal, da Rusija ni kršila ozemeljske celovitosti Srbije, Slovenija pa jo je.

Borut Pahor, ki se je v Beogradu mudil v okviru priprav na vrh pobude Brdo-Brioni, ki ga bo 12. septembra gostil na Brdu pri Kranju, je med srečanjem z Aleksandrom Vučićem izrazil upanje, da bodo voditelji na Zahodnem Balkanu uspeli zbrati dovolj politične modrosti in volje, da se vsa bilateralna vprašanja rešujejo z dialogom in po mirni poti ter da se okrepi skrhano zaupanje. Izrazil je prepričanje, da bo to tudi sporočilo vrha, so za STA sporočili iz urada predsednika republike.

Predsednika sta govorila o vseh pomembnih vprašanjih za uspeh pobude Brdo-Brioni glede dveh ciljev, ki sta bila v ospredju v minulih enajstih letih. To sta evropska perspektiva Zahodnega Balkana ter mir, stabilnost in razvoj te regije.

Beseda je nanesla tudi o vojni v Ukrajini, Pahor pa je srbskemu predsedniku dejal, da si želi, da bi Srbija kot kandidatka za članstvo v Evropski uniji, podprla sankcije proti Rusiji. Vučić je nato na novinarski konferenci zbrane novinarje vprašal, kako naj svojemu narodu razloži, da Srbija uvaja sankcije proti Rusiji in ne proti Sloveniji, so poročali na N1 Srbija.

“Rusija ni kršila ozemeljske celovitosti Srbije, Slovenija jo je. In vidimo, da imamo s Slovenijo dobre odnose,” je dejal Vučić in spomnil na dejstvo, da je Slovenija, tako kot npr. Francija, Nemčija in ZDA, priznala Kosovo, kar je po srbskem prepričanju kršitev mednarodnega prava, ustanovne listine ZN in resolucije Varnostnega sveta ZN 1244.

Nato se je vprašal, kako to, da vsi podpirajo ozemeljsko celovitost Ukrajine, ne podpirajo pa ozemeljske celovitosti Srbije in dodal: “Naj se postavijo v naš položaj in razmislijo, kaj je realno.” Ob tem je Vučić še dejal, da Srbije nihče ni obvestil, da je tik pred vstopom v Evropsko unijo.

Ker ta zgodba po njegovih besedah še ni zaključena, sta se s Pahorjem pogovarjala, kako “težave reševati na miren način”, da bi se izognili “popolnemu viharju” v regiji, ki bi škodil vsem. Pri tem vidi podporo Slovenije kot zelo pomembno.

“Hvaležen sem Pahorju, ki poskuša razumeti stališča Srbije, sit pa sem tistih iz Evrope in sveta in tega, kdo mi bo kdaj in kje prisolil klofuto. Srbijo bom vodil v skladu z njenimi interesi,” je bil oster.

Pahor je tudi opozoril, da vojna v Ukrajini ne prispeva k stabilnosti v regiji, vendar tako Vučič kot sam dobro razumeta, da je treba na Zahodnem Balkanu ne glede na vse nezaupanje in bilateralne probleme imeti dovolj politične moči, da ohranimo mir in varnost ter državam zagotovimo evropsko perspektivo.

Zavzel se je tudi za to, da se za Srbijo, Črno goro in Severno Makedonijo pospešijo pristopna pogajanja ter da BiH do konca leta dobi status kandidatke za članstvo v Evropski uniji.

Kot je dejal Pahor po srečanju, naj bi do do konca leta znova zagnali Berlinski proces za države Zahodnega Balkana, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Ni skrivnost, da kot prijatelj te regije podpira pobudo Odprti Balkan, je dejal in čestital Vučiću ter voditeljem članic za napredek pri tej pobudi.

To je ena redkih konstruktivnih pobud za povezovanje in sodelovanje v regiji, je dejal slovenski predsednik. Kot poroča Tanjug, pa je pri tem poudaril, da pobuda Odprti Balkan ni alternativa evropskim integracijam, ampak je “veliki prijatelj širitve, ki ta proces dopolnjuje”.

Oster odziv srbskega notranjega ministra zaradi Pahorjevih izjav na Blejskem strateškem forumu

Pahor je v ponedeljek na Blejskem strateškem forumu pozval Srbijo k aktivnejšemu približevanju EU. Ob tem je dejal, da bi EU sicer morala storiti več, da pridobi Zahodni Balkan na svojo stran, a da bi se po drugi strani tudi Srbija morala odreči ideji t.i. srbskega sveta, zavrniti separatistične težnje v BiH in si prizadevati za sklenitev dialoga s Prištino.

S temi besedami je Pahor razjezil srbskega notranjega ministra Aleksandra Vulina, ki je dejal, da srbski svet ni uradna opredelitev niti politika Srbije, temveč naravna potreba Srbov po enotnosti in po tem, da živijo združeni. “Zagovarjati tezo, da so imeli Slovenci pravico zapustiti Jugoslavijo, Srbi pa nimajo pravice odločati o sebi, je licemerno in neopravičljivo,” je po poročanju Tanjuga dejal Vulin.

Aleksandar Vulin
AFP PHOTO/rusko zunanje ministrstvo/Profimedia

Dodal je, da Pahor ne vidi grožnje miru v poskusih ukinitve Republike Srbske in spreminjanju daytonskega sporazuma, kot tudi ne vidi nevarnosti v kosanju Srbije, medtem pa vidi problem v ideji srbskega sveta.

“Zaradi ideje srbskega sveta ni umrl niti en človek, zaradi ideje o pravici Slovencev do samoodločbe za odcepitev pa se je začela državljanska vojna v SFRJ, v kateri je umrlo na desetine tisoče ljudi,” je še dejal srbski notranji minister.

Vulin je Pahorja pozval, da naj Slovenija najprej “vrne pravice in premoženje Srbom, ki so do državljanske vojne živeli ali še živijo v Sloveniji”, saj so ti, po oceni srbskega notranjega ministra, postali “pravno nevidni”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje