Washington odprl pot za največji orožarski posel v zgodovini države

Svet 17. Avg 202314:33 7 komentarjev
arrow 3
REUTERS

ZDA so odobrile prodajo izraelskega sistema zračne obrambe arrow 3 Nemčiji. Washington je s tem odprl pot za sklenitev največjega orožarskega posla v zgodovini države, ki bo vreden približno 3,5 milijarde dolarjev. Pogodbo o nakupu sistema arrow 3 naj bi Izrael in Nemčija podpisala do konca leta.

Združene države Amerike (ZDA) so obvestile izraelsko vlado, da so odobrile njeno prošnjo o prodaji sistema arrow 3 Nemčiji. Odobritev ZDA je bila zadnja velika ovira za zgodovinski orožarski posel med Nemčijo in Izraelom.

Sporazum morajo zdaj podpisati obrambni ministrstvi obeh držav in podjetje Israel Aerospace Industries, ki je sicer največji proizvajalec letalske in vesoljske opreme v Izraelu. “Celotna pogodba bo pripravljena za podpis do konca leta,” je pojasnilo izraelsko obrambno ministrstvo.

Pogajanja o prodaji sistema zračne obrambe, ki sta ga skupaj razvila Izrael in ZDA, so se začela kmalu po začetku ruske invazije na Ukrajino februarja lani. Odbor za obrambo v nemškem parlamentu pa je junija odobril predplačilo v višini 560 milijonov evrov v okviru nakupa sistema arrow 3, ki naj bi sicer Nemčijo skupno stal skoraj štiri milijarde evrov.

Sistem bo pomagal tudi drugim državam EU

Denar bo Nemčija črpala iz prelomnega sklada za krepitev obrambnih zmogljivosti v višini sto milijard evrov, ki ga je nemški kancler Olaf Scholz predstavil lani po začetku ruske invazije.

Nemški kancler je takrat tudi dejal, da je naložba v izraelski obrambni sistem velik projekt, ki ne zadeva samo Nemčije. Sistem dolgega dosega arrow 3, ki lahko uniči izstrelke do višine več kot sto kilometrov, je namreč dovolj zmogljiv, da lahko nudi zaščito tudi drugim državam EU, ne le Nemčiji. Izraelski obrambni minister Joav Galant pa je posel z Nemčijo nedavno označil za pomembno odločitev, ki bo prispevala h krepitvi izraelskih sil in gospodarstva.

Sistem arrow 3 bo predvidoma operativen do konca leta 2025. Takrat naj bi ga tudi dobavili Nemčiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje