WHO pozoren na novo podrazličico omikrona. Kaj vemo o njej?

Koronavirus 20. Dec 202321:23 0 komentarjev
Podrazličica JN.1
Foto: PROFIMEDIA

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pod drobnogled vzela novo podrazličico omikrona. Razlog? Širi se neverjetno hitro.

Novo podrazličico omikrona, imenovano JN.1, so doslej odkrili v Indiji, Združenem kraljestvu, ZDA in na Kitajskem, poroča BBC. Trenutno ne predstavlja večje grožnje javnemu zdravju, pred njo dobro varujejo trenutno dostopna cepiva proti covidu-19.

A WHO opozarja na porast covida (in drugih podobnih okužb) v letošnji zimski sezoni. Na severni polobli po navedbah BBC že beležijo povečano število okužb z respiratornimi virusi, kot so gripa, respiratorni sincicijski virus in otroška pljučnica.

Sicer je omikron že nekaj časa prevladujoča različica.

V ZDA izmed vseh podrazličic opažajo največji porast prav JN.1, ki naj bi se pojavljala pri 15 do 29 odstotkih okužb. Na Otoku je odstotek precej nižji, z JN.1 je okuženih okrog sedem odstotkov vseh okuženih s covidom.

Razlog za tako hitro širjenje nove podrazličice je dodatna mutacija v primerjavi s podrazličico BA.2.86, iz katere se je JN.1 razvila. Porast primerov okužbe z njo je po navedbah WHO pričakovati še posebej v državah, ki vstopajo v zimsko sezono.

Podatkov o tem, da bi JN.1 lahko zaobšla imunsko zaščito, ki jo nudi cepivo, za zdaj ni, prav tako ne, da bi imeli oboleli zaradi nje hujše simptome kot pri drugih različicah.

Splošna higienska priporočila

Izogibajte se tesnim stikom z osebami, ki kažejo znake akutne okužbe dihal. Če se stikom ne morete izogniti, vzdržujte medosebno razdaljo.

Poskrbite za prezračevanje zaprtih prostorov.

Poskrbite za higieno rok – s pogostejšim umivanjem rok ali razkuževanjem odstranimo viruse, ki smo jih zanesli na svoje roke iz predmetov in površin v okolici.

Izogibajte se dotikanju obraza (predvsem oči, nosu in ust), saj si iz onesnaženih površin prek rok zanesemo viruse na nosno in ustno sluznico ter v oči.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!