WHO v bolnišnici Al Šifa, ki je postala ‘cona smrti’: “Videli smo množični grob”

Svet 19. Nov 202308:09 0 komentarjev
Delegacija WHO v Al Šifi
Delegacija WHO v Al Šifi (Foto: Tedros Adhanom )Ghebreyesus/W

Delegacija Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in drugih predstavnikov Združenih narodov je obiskala največjo bolnišnico v Gazi Al Šifo, ki so jo napadle izraelske sile. Kot so sporočili po obisku, so ob vhodu v poslopje našli množični grob, bolnišnico pa so opisali kot "območje smrti".

Skupina humanitarnih delavcev Združenih narodov je v soboto obiskala bolnišnico Al Šifa v severni Gazi, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sporočila v objavi na družbenem omrežju X.

Skupina je v bolnišnici preživela eno uro, medtem pa so v neposredni bližini objekta potekali hudi spopadi, je sporočila WHO.

Osebje ZN je bolnišnico opisalo kot “območje smrti”, kjer so bili očitni “znaki spopadov z granatami in streljanja”. WHO je ob tem sporočila, da je v zadnjih dneh zaradi pomanjkanja zdravstvenih storitev umrlo več bolnikov.

“V Al Šifi je ostalo 25 zdravstvenih delavcev in 291 bolnikov, pri čemer je v zadnjih dveh do treh dneh umrlo več bolnikov zaradi pomanjkanja zdravstvenih storitev,” so še sporočili iz WHO. “Med bolniki je 32 dojenčkov v izjemno kritičnem stanju, dve osebi na intenzivni negi brez ventilacije in 22 dializnih bolnikov, katerih dostop do zdravljenja, ki rešuje življenja, je resno ogrožen.”

Osebje in pacienti, ki so govorili z delavci ZN, so bili “prestrašeni za njihovo varnost in zdravje”, še piše v izjavi WHO, kjer ob tem pripravljajo načrte za evakuacijo in preselitev osebja in bolnikov v dve bolnišnici v južni Gazi.

“Velika večina bolnikov je žrtev vojne travme, vključno s številnimi z zapletenimi zlomi in amputacijami, poškodbami glave, opeklinami, poškodbami prsnega koša in trebuha, 29 bolnikov ima tudi resne poškodbe hrbtenice in se ne morejo premikati brez zdravniške pomoči,” so sporočili po obisku bolnišnice.

Generalni direktor bolnišnic v Gazi Mohamed Zakut je danes za AFP povedal, da so vse nedonošenčke iz bolnišnice Al Šifa evakuirali skupaj s tremi zdravniki in dvema medicinskima sestrama. Kot je dodal, potekajo priprave za njihov odhod v Egipt. V palestinskem Rdečem polmesecu so potrdili, da so njihove ekipe izvedle evakuacijo v sodelovanju z agencijami ZN, vključno z WHO.

V soboto je sicer bolnišnico peš zapustilo več sto bolnih in ranjenih ter članov medicinskega osebja. Direktor bolnišnice je namreč zjutraj sporočil, da je izraelska vojska odredila popolno evakuacijo bolnišnice. Vojska je sicer kasneje to zanikala in zatrdila, da je ugodila zahtevi direktorja.

Izrael je v sredo zgodaj zjutraj sprožil “ciljno usmerjeno” operacijo proti Hamasu v največji bolnišnici v Gazi, kamor se je poleg bolnikov in zdravstvenega osebja zateklo na tisoče razseljenih Palestincev. Izrael trdi, da Hamas bolnišnični kompleks uporablja za vojaške namene in da je pod objektom zgradil poveljniški center – obtožbe so večkrat zavrnili tako Hamas kot predstavniki bolnišnice. V vmesnih dneh se je bolnišnica iz civilnega zatočišča spremenila v bojišče, v kompleksu in okoli njega pa so potekali hudi spopadi ob že tako slabih humanitarnih razmerah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!