Putin: Kitajski predlog je lahko osnova za rešitev konflikta v Ukrajini

Svet 21. Mar 202311:07 > 18:41
Ši Džinping in Vladimir Putin
Sputnik/Vladimir Astapkovich/Kremlin via REUTERS

Drugi dan obiska kitajskega predsednika Ši Džinpinga v Moskvi je voditelj Kitajske skupaj z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom predstavil nekaj več podrobnosti o vsebini njunih pogovorov. Voditelja sta spregovorila o nadaljnjih načrtih za sodelovanje oziroma napovedala novo obdobje v odnosih med državama ter o načrtu za mir v Ukrajini. Kaj sta povedala?

Današnje srečanje ruskega predsednika Vladimirja Putina in kitajskega kolega Ši Džinpinga v Moskvi je minilo v znamenju pogovorov o (še tesnejšem) sodelovanju med svetovnima velesilama, voditelja pa sta spregovorila tudi o načrtu za mir v Ukrajini, ki ga je Kitajska predlagala pred slabim mesecem dni.

Ruski predsednik Putin je povedal, da je “Kitajska vodilna trgovinska partnerica Rusije”, navaja britanski BBC. Zavzel se je za to, da bi državi vsaj ohranili, če ne že povečali raven trgovinske izmenjave – ta je po navedbah Pekinga lani dosegla rekordno vrednost (okoli 176 milijard evrov). Putin je med drugim izpostavil, da Rusija Kitajski pomaga pri gradnji jedrskih elektrarn, ter da so pod streho vsi dogovori med Rusijo, Kitajsko in Mongolijo za plinovod Power of Siberia 2, ki bo povezal Sibirijo in severozahod Kitajske.

Ši, ki se je po navedbah BBC gostitelju zahvalil za “topel sprejem”, je dejal, da se bodo rusko-kitajski trgovinski odnosi osredotočali na tri področja: energetiko, surove materiale in elektroniko.

Putin je kitajskega kolega imenoval za “prijatelja”, s katerim je v “nenehnem stiku”. Ši je medtem povedal, da sta s Putinom v zadnjem desetletju zgradila “tesen odnos”, navaja CNN.

Voditelja sta pred novinarji spregovorila tudi o mirovnem načrtu za Ukrajino. “Veliko določil kitajskega načrta za mir je skladnih z ruskimi pristopi in jih lahko vzamemo kot podlago za reševanje konflikta v Ukrajini, ko bosta na to pripravljena Zahod in Kijev,” je dejal Putin in komentiral, da pripravljenosti, ki jo je omenil, “še ni videti”, navaja tiskovna agencija Reuters.

Ši je ob tem ponovil, da Kitajska ostaja “nevtralna” glede vojne v Ukrajini, v interesu pa ji je dialog. Spomnimo – Kitajska ruske invazije za razliko od Zahoda še ni obsodila.

Vladimir Putin in Ši Džinping
Sputnik/Vladimir Astapkovich/Kremlin via REUTERS

Šijev obisk v Moskvi se je začel včeraj. Voditelja sta se pogovoarjala več kot štiri ure, Putin pa je Šija gostil tudi na večerji, navaja Reuters. To je prvi obisk kitajskega predsednika v Moskvi po začetku ruske invazije na Ukrajino.

Ši Džinping in Vladimir Putin sta danes podpisala tudi dva skupna dokumenta: o načrtih za gospodarsko sodelovanje in o poglobitvi rusko-kitajskega partnerstva, poroča BBC. S podpisom sporazumov o poglobitvi strateškega partnerstva vezi med državama po Šijevih besedah vstopajo v “novo obdobje” sodelovanja, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.