Švedski premier si je premislil: po izjavi Madžarske privolil v obisk pri Orbanu

Svet 25. Jan 202413:28 > 14:27 3 komentarji
Ulf Kristersson
Ulf Kristersson (Foto: PROFIMEDIA)

Predsednik madžarskega parlamenta Laszlo Köver meni, da jih v Stockholmu ne jemljejo dovolj resno, in ocenil, da se parlamentu s potrditvijo vstopa Švedske v Nato ne mudi. Po njegovi izjavi si je švedski premier Ulf Kristersson premislil in pristal na srečanje z madžarskim kolegom Viktorjem Orbanom glede vstopa v zvezo.

Švedski premier Ulf Kristersson je danes sporočil, da je pripravljen na srečanje z madžarskim kolegom Viktorjem Orbanom, ki ga je v torek povabil v Budimpešto na pogovor o vstopu Švedske v zvezo Nato. Madžarska je namreč edina država, ki vstopa še ni ratificirala.

Še v torek je sicer Kristersson dejal, da ne vidi potrebe po srečanju, a si je očitno premislil. V pismu Orbanu je med drugim zapisal, da bo zaključek postopka ratifikacije članstva Švedske v Natu v madžarskem parlamentu ustvaril trdne temelje za nadaljevanje njihovih dvostranskih odnosov. Dodal je, da se veseli pogovora o tem vprašanju v Budimpešti.

Z Orbanom naj bi se Kristersson po lastnih navedbah srečal ob času, ki bo za oba najbolj primeren, ni pa natančneje povedal, kdaj bi lahko do srečanja prišlo.

Viktor Orban
Viktor Orban (Foto: Juan Medina/REUTERS)

Premislil si je po tem, ko je Madžarska rekla, da se ji z ratifikacijo ne mudi

Novico, da se bo vseeno odpravil v Budimpešto, je Kristersson sporočil kmalu po tem, ko so predstavniki oblasti v Budimpešti dejali, da Madžarska za ratifikacijo ne bo hitela.

Predsednik madžarskega parlamenta Laszlo Köver je odločitev utemeljil s tem, da je Madžarska ” le poceni igra za zdolgočasene politike, ki si ne morejo izmisliti ničesar boljšega ali pa želijo od nečesa odvrniti pozornost in obrisati svoje blatne čevlje na Madžarskem. Ves ta cirkus bi se že zdavnaj končal, če bi gospod Stoltenberg vložil vsaj pol toliko truda v prepričevanje švedskih politikov, kot ga je vložil v pošiljanje sporočil nam”.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je namreč Budimpešto večkrat pozval k ratifikaciji vstopa Švedske v Nato, o tej temi je v sredo po telefonu govoril tudi z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom. Slednji je po pogovoru znova potrdil, da njegova vlada podpira članstvo Švedske v Natu.

Stoltenberg je pred tem v torek pozdravil odločitev turškega parlamenta in izrazil pričakovanje, da bo zeleno luč Švedski kmalu prižgala tudi Madžarska.

“Nimam občutka, da bi bili pod kakršnimkoli pritiskom. Mislim, da ne gre za izredno situacijo,” pa je Köver dejal v odgovoru na vprašanje, ali se bo madžarski parlament sestal na izredni seji, da bi razpravljal o pristopu Švedske k Natu.

Ob tem meni, da bi morali v Stockholmu pokazati več razumevanja in resnosti v odnosu do Madžarske. “Švedska si je zelo prizadevala za hitro rešitev sporov s Turčijo. Obžalujem, da niso niti poskusili izkoristiti časa, ki je nastal zaradi zamude pri turški ratifikaciji, da bi se pogovorili tudi z nami,” je dejal.

Köver je dodal, da vlada od Švedske ne pričakuje, da se bo “pokesala”, vendar pa tudi ne bi smeli dajati vtisa, da Madžarsko ignorirajo. Vlada premierja Orbana je vstopu Švedske v Nato doslej nasprotovala zlasti zaradi švedskih kritik na račun stanja pravne države in svobode medijev na Madžarskem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje