Pogajanja o vstopu v Nato: Orban na pogovore povabil švedskega kolega

Svet 23. Jan 202412:32 > 16:54 1 komentar
Švedski premier Ulf Kristersson
Švedski premier Ulf Kristersson (Foto: PROFIMEDIA)

Madžarski premier Viktor Orban je danes švedskega kolega Ulfa Kristerssona povabil v Budimpešto na pogovore o vstopu Švedske v zvezo Nato. Stockholm namreč še vedno čaka na zeleno luč Madžarske in Turčije, pri čemer bi lahko parlament v Ankari o vstopu Švedske v Nato glasoval še ta teden, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Danes sem predsedniku vlade Ulfu Kristerssonu poslal vabilo na obisk na Madžarsko za pogajanja o vstopu Švedske v Nato,” je madžarski premier Viktor Orban zapisal na družbenem omrežju X.

Švedski zunanji minister Tobias Billström je v odzivu na vabilo iz Budimpešte danes dejal, da ne vidi razloga za pogajanja z Madžarsko o švedskem vstopu v Nato.

Med lanskim vrhom Nata v Madridu, kamor je bila povabljena tudi Švedska, Madžarska za razliko od Turčije ni predstavila nobenih zadržkov, je novinarjem pojasnil Billström. “Ta trenutek torej ne vidim razloga za pogajanja,” je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Prejšnji teden je vodja Orbanovega kabineta Gergely Gulyas očital švedski vladi, da bi lahko stopila v stik z njimi, da se naslovi skrbi madžarskega parlamenta glede ratifikacije. Madžarska in Turčija sta še edini državi članici severnoatlantskega zavezništva, ki nista ratificirali pristopa Švedske.

Madžarska vlada je blokado pristopa nordijske države k Natu utemeljila s švedsko kritiko stanja pravne države in svobode medijev na Madžarskem. Obenem pa se zdi, da Budimpešta deluje vzporedno z dejanji Ankare, tako kot v primeru pristopa Finske k severnoatlantskemu zavezništvu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Turški parlament bi lahko sicer že ta teden odločil o ratifikaciji vstopa Švedske v zvezo Nato. Na dnevnem redu seje parlamenta, ki se začne danes popoldne, je ratifikacija zadnja točka. To bi lahko pomenilo, da bo parlament odločil že danes ali v prihodnjih dneh.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je protokol o pristopu Švedske k Natu parlamentu uradno predložil oktobra, parlamentarni odbor za zunanjo politiko pa ga je podprl decembra. Med drugim je Erdogan vprašanje švedskega članstva povezal z odobritvijo prodaje bojnih letal Ankari v ameriškem kongresu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje