Za obisk Balija bo treba dodatno seči v žep

Svet 13. Jul 202317:51 1 komentar
Kuta Beach, Bali, Indonesia
PROFIMEDIA

Turisti bodo morali od prihodnjega leta ob prihodu na indonezijski otok Bali plačati dodatno pristojbino v višini 150.000 indonezijskih rupij (približno 9 evrov).

Od prihodnjega leta bodo morali tuji turisti ob prihodu na priljubljeni indonezijski otok Bali plačati pristojbino v vrednosti devet evrov, je danes sporočil turistični urad na otoku. Zbrana sredstva bodo namenili za ohranjanje okolja in kulturne dediščine na otoku, ki je znan po številnih hindujskih templjih, zelenih riževih terasah in plažah.

Tuji turisti bodo ob 1. januarja morali pristojbino 150.000 indonezijskih rupij (približno 9 evrov) plačati ob prihodu na Bali na letališčih ali v pristaniščih. Kot dokazilo o plačilu bodo prejeli račun in nalepko, ki ju bodo morali imeti ves čas bivanja na otoku, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Plačali jo bodo lahko tudi elektronsko.

Pristojbino bodo morali plačati vsi tuji turisti, ki bodo na Bali prišli iz tujine ali iz drugih delov Indonezije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred pandemijo otok letno obiskalo čez šest milijonov turistov

Bali, na katerem živi okoli 4,2 milijona ljudi, je pred pandemijo covida-19 leta 2019 obiskalo več kot 6,2 milijona tujih turistov. Zaradi strogih omejitev je pandemija otok, ki je odvisen od turizma, močno prizadela, tako da je bilo leta 2020 tujih turistov samo še milijon, lani pa že več kot dva milijona. Oblasti se ne bojijo, da bo zaradi nove pristojbine obisk manjši in poudarjajo, da želijo z njo ohraniti in izboljšati ponudbo na otoku.

S pristojbino želijo po besedah vodje turističnega urada Balija Putuja Astawe ohraniti kakovost turizma na otoku, pa tudi podpreti trajnostni razvoj. Pričakujejo, da se bo na ta način med tujimi turisti povečala odgovornost za ohranitev okolja in kulture na otoku.

Guverner Balija Wayan Koster želi slediti primeru Butana, države, ki je s ciljem ohranitve okolja in kulture omejila prihod tujih turistov, ki morajo ob tem plačati visoko pristojbino. Po več primerih neprimernega obnašanja tujih turistov na Baliju v zadnjem času je minuli teden napovedal ostre ukrepe. Dejal je, da želi doseči razvoj kakovostnega turizma za zahtevne turiste, ki spoštujejo lokalno kulturo.

Junija so poročali o več incidentih in nespoštljivem obnašanju tujih turistov na Baliju. Med drugim sta se dva gola ruska blogerja posnela na svetih krajih, nemška turistka pa je gola prekinila slovesnost v templju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje