Začenja se obnova skrivnostnega Titovega letališča

Svet 21. Maj 202206:00 > 06:55 12 komentarjev
steza
N1

Začenja se obnova vzletno-pristajalne steze na pozabljenem vojaškem letališču Željava na Hrvaškem. Na nekdanji stezi bo namreč septembra potekala dirka predelanih avtomobilov 402 Street Race.

Tekma predelanih avtomobilov bo potekala na vzletno-pristajalni stezi številka 1. Avtomobili, ki imajo več kot 1.500 konjskih moči, bodo tekmovali po ravnini 1/4 milje, kar je 402 metra, zato se tekma imenuje 402 Street Race.

Vojaška baza Željava, kjer se bo odvijala tekma, leži na mejnem območju med Hrvaško in BiH, pod vznožjem in na samem hribu Plješivica. Gre za podzemno baza, ki jo spremljajo številni miti. Med ljudmi so se širile govorice, da letala vzletajo kar iz gore. Dejstvo je, da ima baza z delovnim imenom “Objekt 505” številne podzemne prostore; največji med njimi so tri garažne galerije, široke več kot 15 metrov, v katerih je prostora za 58 letal.

Bazo so v največji tajnosti začeli graditi sredi petdesetih let prejšnjega stoletja, pospešek pa je dobila, ko je Varšavski pakt leta 1968 vkorakal v Češkoslovaško. Jugoslovanska oblast pod vodstvom Josipa Broza – Tita se je takrat bala, da bi se kaj podobnega lahko zgodilo tudi v Jugoslaviji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje