Začelo se je sojenje beloruskemu aktivistu Bjaljackemu

Svet 05. Jan 202314:18 0 komentarjev
Ales Bjaljacki
PROFIMEDIA

Danes se je danes začelo sojenje beloruskemu aktivistu in dobitniku Nobelove nagrade za mir Alesu Bjaljackemu, sporočajo iz njegove nevladne organizacije Pomlad (Vjasna).

Alesu Bjaljackemu in soobtoženima sodelavcema, ki so v pridržanju od julija 2021, očitajo tihotapljenje denarja za financiranje opozicijskih dejavnosti v državi.

Bjaljacki, Valentin Stefanovič in Vladimir Labkovič so bili po navedbah organizacije za človekove pravice Pomlad danes ob začetku zaslišanj v kletki za obtožence, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trojica je v priporu od julija 2021. Sprva so jih oblasti obtoževale izogibanja davkom. Grozi jim od sedem do 12 let zapora.

60-letni Nobelov nagrajenec Bjaljacki je leta 1996 ustanovil aktivistično organizacijo Pomlad, oblasti pa so ga skupaj s sodelavci pridržale že v času velikih protivladnih shodov, ki so sledili volitvam, na katerih je uradno prepričljivo slavil predsednik Aleksander Lukašenko. Tako opozicijska kandidatka Svetlana Tihanovska kot večina evropskih držav zaradi domnevnih nepravilnosti rezultatov teh volitev ni priznala.

Sojenju aktivistom naj bi v kratkem sledili sodni postopki proti več novinarjem in opozicijski voditeljici Tihanovski, ki pa živi v izgnanstvu v Litvi.

V ponedeljek naj bi se začelo sojenje več zaposlenim na novičarskem portalu Tut.by, vključno z odgovorno urednico Marino Zolotovo. Obtoženi so izogibanja davkom in netenja sovraštva. Sodišče v Minsku je lansko leto vladi nenaklonjeni portal označilo za ekstremističnega in ga prepovedalo.

Sojenje Tihanovski bo predvidoma steklo 17. januarja, obtožnica pa jo med drugim bremeni veleizdaje in protiustavnega poskusa prevzema oblasti. Njen mož Sergej Tihanovski, namesto katerega je kandidirala leta 2020, je bil pred dvema letoma že obsojen na 18-letno zaporno kazen.

Po podatkih organizacije Pomlad je bilo ob koncu minulega leta v Belorusiji 1448 političnih zapornikov, še navaja AFP. Lukašenko državi neprekinjeno vlada že vse od leta 1994.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!