“Zadnja možnost za dogovor”: Hamas objavil posnetke talcev, v Izraelu protesti

Svet 27. Apr 202422:37 0 komentarjev
tel aviv protesti talci
Tel Aviv, 27. april 2024 (Foto: Profimedia)

Hamas je ta teden objavil več posnetkov talcev, ki jih zadržuje v Gazi. Talci so Hamasovo najmočnejše orožje v pogajanjih z Izraelom, medtem ko ta grozi z napadom na Rafo. V Izraelu se nadaljujejo protivladni protesti, na katerih od premierja Benjamina Netanjahuja zahtevajo, naj poskrbi za vrnitev talcev.

Hamas je v soboto objavil videoposnetek dveh talcev, 64-letnega Keitha Siegla, ki ima ameriško in izraelsko državljanstvo, ter 47-letnega Izraelca Omrija Mirana.

V videoposnetku Siegel, za katerega se po poročanju CNN zdi, da govori pod prisilo, prosi izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, naj se s Hamasom pogaja o izpustitvi talcev. To je prvi objavljeni videoposnetek Siegla, odkar ga je 7. oktobra skupaj z ženo Hamas ugrabil iz njunega doma v kibucu Kfar Aza. Ženo je Hamas izpustil novembra med kratkotrajnim premirjem, skupaj s 104 drugimi talci, večinoma ženskami in otroki.

Miran je v videu dejal “tukaj sem že 202 dni,” kar nakazuje, da je bil posnet v četrtek. To je že drugi posnetek talcev, ki ga je v zadnjih dneh objavil Hamas. V sredo so objavili videoposnetek 24-letnega izraelsko-ameriškega talca Hersha Goldberga-Polina, ki je bil 7. oktobra ugrabljen na glasbenem festivalu Nova. Kot je videti, ima Goldberg-Polin amputirano roko. Na posnetku Netanjahuja pozove, naj stori vse, da bi talce pripeljali domov.

Hamas naj bi od 7. oktobra lani v Gazi zadrževal nekaj več kot sto talcev, okrog 30 pa jih je domnevno umrlo.

Hamas preučuje predlog

Palestinski Hamas sicer preučuje najnovejši predlog Izraela za prekinitev ognja na območju Gaze. V pogajanjih posredujeta Egipt in Katar. Pogajanja, katerih cilj je izpustiti talce in zagotoviti prekinitev ognja v opustošeni palestinski enklavi, so že več mesecev na mrtvi točki.

Izrael naj bi na Hamas pritiskal s pripravami na obsežno kopensko ofenzivo na Rafo na skrajnem jugu Gaze. Ameriški medij Axios je v petek ob sklicevanju na dva visoka izraelska uradnika poročal, da je Izrael opozoril Egipt, da je to zadnja priložnost za sklenitev dogovora pred začetkom operacij v Rafi.

Po poročanju Axiosa in izraelskih medijev se Hamas in Izrael ne strinjata glede obsega dogovora, vključno s tem, koliko talcev bi lahko izpustili in kako dolgo bi trajala prekinitev ognja. Hamas zahteva trajno prekinitev ognja, kar Izrael zavrača.

Izraelski zunanji minister Israel Kac je dejal, da bi lahko opustili načrtovani izraelski kopenski napad na Rafo na jugu Gaze, če bi dosegli dogovor o izpustitvi talcev. “Izpustitev talcev je za nas glavna prednostna naloga,” je poudaril za izraelsko televizijo Channel 12. “Če bo sklenjen dogovor, bomo operacijo (v Rafi) prekinili,” je dodal.

Izraelski zavezniki in kritiki že več mesecev prosijo premierja Benjamina Netanjahuja, naj ne izvede invazije na Rafo, saj se bojijo množičnih žrtev med civilisti. Tja se je namreč zateklo več kot milijon razseljenih Palestincev iz drugih delov območja Gaze.

Medtem se v Izraelu vrstijo protivladni protesti, kjer protestniki zahtevajo, naj Netanjahu stori vse, da bi talce izpustili. Danes je znova več tisoč ljudi zasedlo ulice Tel Aviva.

V palestinski enklavi je bilo od začetka vojne med Izraelom in Hamasom po najnovejših podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje ubitih najmanj 34.388 ljudi, več kot 77.400 pa jih je bilo ranjenih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!