Biden svari izraelskega premierja: Vojaška ofenziva v Rafi bi bila napaka

Svet 18. Mar 202407:33 > 20:25 3 komentarji
Otroci v mestu Rafa
Otroci v mestu Rafa (Foto: PROFIMEDIA)

Lakota na severu Gaze je neizogibna, izbruhnila bo najkasneje do konca maja, opozarjajo Združeni narodi. Katastrofalna lakota in stradanje grozita okoli 1,1 milijona Palestincem. Izraelska vojska je danes sprožila novo operacijo na območju bolnišnice Al Šifa, največje v Gazi, od koder očividci poročajo o paniki, prisotnosti tankov in zračnih napadih na okoliška poslopja. Predsednik ZDA Joe Biden je medtem izraelskega premierja posvaril, da bi bila ofenziva v Rafi napaka.

Izvedba vojaške kopenske ofenzive v Rafi na jugu Gaze, kjer je trenutno okoli 1,5 milijona Palestincev, bi bila napaka, je v današnjem pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem poudaril ameriški predsednik Joe Biden. V luči tega bo Netanjahu v Washington poslal delegacijo izraelskih uradnikov, da bi razpravljali o morebitnem alternativnem pristopu, je sporočila Bela hiša.

Netanjahu je medtem v pogovoru ponovil, da je Izrael zavezan k doseganju vseh svojih ciljev v boju proti gibanju Hamas. Kot cilje je naštel uničenje Hamasa, izpustitev vseh zajetih talcev in zagotovitev, da Gaza ne bo nikoli več predstavljala grožnje Izraelu. Izpostavil je tudi potrebo po zagotovitvi “nujne humanitarne pomoči, ki bi pomagala pri doseganju omenjenih ciljev”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem v mednarodni javnosti narašča zaskrbljenost nad stanjem na severu Gaze. Zaradi vse hujše humanitarne krize je po oceni v poročilu agencij Združenih narodov lakota tam neizogibna in bo izbruhnila najkasneje do konca maja. “Vsi dokazi kažejo, da se bo število smrtnih primerov in podhranjenosti močno povišalo. Čakanje na uradno razglasitev lakote pred ukrepanjem je neupravičeno,” opozarja poročilo in poziva k takojšnjemu ukrepanju mednarodne skupnosti za zajezitev naraščajoče lakote, prekinitev sovražnosti in okrepljeni dobavi humanitarne pomoči v Gazo.

Deček iz Rafe, z loncem donirane hrane
Foto: PROFIMEDIA

Vsi prebivalci Gaze se soočajo z akutno prehransko negotovostjo, med sredino marca in sredino julija pa po najverjetnejšem scenariju, ki temelji na predpostavkah, da se bo konflikt stopnjeval tudi z izraelsko kopensko ofenzivo v Rafi, okoli 1,1 milijona prebivalcem območja Gaze grozita katastrofalna lakota in stradanje najresnejše kategorije na lestvici integrirane klasifikacije faz prehranske varnosti (IPC). IPC je sistem, ki ga uporabijo ZN in humanitarne agencije pri odločanju o tem, ali lahko na nekem območju uradno razglasijo lakoto.

Vodja agencije ZN za podporo palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini je po objavi poročila sporočil, da mu je Izrael danes zavrnil vstop v Gazo, kamor se je namenil, da bi koordiniral humanitarne aktivnosti v enklavi. Na omrežju X je poudaril, da je število prebivalcev, ki jim grozi katastrofalna lakota, rekordno ter še enkrat višje kot pred tremi meseci. “Vse kopenske prehode je potrebno nemudoma odpreti. Lakoti se lahko izognemo s politično voljo,” je zapisal vodja agencije ZN.

V zadnjem obdobju so se sicer nekoliko okrepile pobude za dostavo pomoči v enklavo iz zraka in prek morja, ki pa po navedbah ZN ne more v celoti nadomestiti kopenske pomoči.

Zunanji ministri EU so se danes dogovorili o uvedbi sankcij proti izraelskim naseljencem, ki na Zahodnem bregu izvajajo nasilje nad Palestinci. Te vključujejo prepoved vstopa in zamrznitev premoženja v EU. Dogovorili so se tudi o dodatnih sankcijah proti članom Hamasu, pri čemer so po navedbah virov pri EU na seznamu tudi odgovorni za spolno nasilje med napadom na Izrael. Sankcije podpira tudi Slovenija.

Po vdoru v bolnišnico Al Šifa izdali poziv: “Nemudoma zapustite območje”

Izraelska vojska je danes sprožila novo operacijo na območju največje bolnišnice v Gazi Al Šifa, od koder so očividci poročali o paniki, tankih in zračnih napadih na okoliška poslopja. Vojska trdi, da gre za natančno usmerjeno operacijo, ki temelji na obveščevalnih podatkih, da bolnišnico uporabljajo visoki pripadniki Hamasa.

Palestinci bežijo proti jugu Gaze po izraelski raciji v bolnišnici Al Šifa
Palestinci bežijo proti jugu Gaze po izraelski raciji v bolnišnici Al Šifa (Foto: PROFIMEDIA)

Izrael po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zagotavlja, da njegovi vojaki operacijo izvajajo le v nekaterih delih bolnišnice, kjer naj bi se na novo organizirali pripadniki Hamasa ter od tam izvajali napade. Vojaki naj bi se zavedali pomena previdnega delovanja in ukrepov, s katerimi se izogniti škodi bolnikom, civilistom in medicinskemu osebju. Da bi olajšali komunikacijo, je vojska na območje napotila govorce arabščine.

Medtem ko so sprva zagotavljali, da ni potrebe po evakuaciji, so pozneje sredi spopadov, ki so se vneli na območju, izdali poziv vsem v bolnišnici in njeni okolici, naj odidejo. “Da bi ohranili svojo varnost, morate nemudoma zapustiti območje,” je na omrežju X zapisal tiskovni predstavnik vojske Avičaj Adrae. Vse prisotnim je naročil, naj se napotijo proti zahodu in nato južno na “humanitarno območje”.

Hamasova vlada na območju Gaze je operacijo obsodila, češ da je vdor v bolnišnico s tanki, droni, orožjem in streljanjem vojni zločin in kršitev mednarodnega humanitarnega prava. “Vlada panika, zaradi intenzivnosti napadov pa je nemogoče izvesti reševanje,” je po poročanju britanskega Guardiana sporočilo ministrstvo za zdravje na območju Gaze in dodalo, da beležijo smrtne žrtve in številne poškodovane. Sporočili so še, da je na vhodu v bolnišnični kompleks izbruhnil požar, komunikacija je bila onemogočena, ljudje pa so bili ujeti v kirurških in urgentnih enotah ene od stavb.

Izrael je že večkrat obtožil Hamas, da iz bolnišnic in zdravstvenih centrov vodi vojaške operacije. Od začetka vojne je vojska podobne operacije kot v Al Šifi izvedla že v več bolnišnicah.

Izrael je ofenzivo na Gazo sprožil po napadu vdoru Hamasa na izraelsko ozemlje 7. oktobra lani, v katerem so njegovi pripadniki ubili okrog 1.160 ljudi, večinoma civilistov, in zajeli 250 talcev. V Gazi naj bi jih ostajalo okrog 130, a 33 naj bi jih bilo mrtvih. Z namenom, da uniči Hamas, je Izrael v nenehnem bombardiranju in siloviti kopenski ofenzivi doslej ubil najmanj 31.645 ljudi, med katerimi je po podatkih oblasti v Gazi večina žensk in otrok. Minulo noč naj bi bilo v napadih po vsej enklavi ubitih več deset ljudi, še piše AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje