“Zagreb postaja leglo divjih svinj”

Magazin 22. Jun 202211:36 > 11:37 1 komentar
Divje svinje
Fotografija je simbolična (PROFIMEDIA)

Zagrebčane vse bolj vznemirjajo obiski divjih svinj. Iz zagrebške mestne uprave so potrdili sestanek s predstavniki lovske zveze, s katerimi bodo poskušali ustaviti pohode teh živali po ulicah hrvaške prestolnice.

Divje svinje v nekaterih predelih Zagreba v krdelih hodijo naokrog ter uničujejo cvetje, sadje in zelenjavo. Njihovi obiski v mestu postajajo vse bolj pogosti, občani pa jih opažajo vse bližje središču mesta, zato se s klici vsak dan obračajo na lovce.

Mesto postaja leglo divjih svinj, meni predsednik lovske zveze Ivica Budor. Ukrepi so po njegovih besedah potrebni, da ne bo prišlo do tega, da bi morali pojasnjevati, zakaj divje svinje hodijo po središču Zagreba.

Miljenko Kruc iz zagrebške lovske zveze je dodal, da še niso zabeležili napada na človeka, so pa divje svinje že napadle hišne ljubljenčke. Poleg tega so divje svinje tudi potencialni prenašalci virusa afriške prašičje kuge na domače svinje, čeprav takšnega primera prenosa okužbe na Hrvaškem doslej še niso zabeležili.

“V urbanem območju mesta Zagreba divje svinje dnevno migrirajo do dostopnih virov hrane in vode, najpogosteje poleti in jeseni. V sušnem obdobju je dodaten razlog dostop do vodnih virov (Maksimirska jezera, Jarun, bregovi reke Save in potoki),” pa se je na uradni Facebook strani oglasila občina Zagreb.

Občanom so svetovali, kaj naj storijo, če se z divjo svinjo srečajo iz oči v oči. “Če opazite divje prašiče ali drugo divjad, se jim ne približujte in ostanite mirni. Če ste s hišnimi ljubljenčki, jih dajte na povodec in se tiho oddaljite,” so zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje