Belugo, ki je zatavala v reko Seno, so morali uspavati

Svet 10. Avg 202207:19 > 14:17 1 komentar

Belugo, ki je zašla v reko Seno, so morali evtanazirati, saj je imela med prevozom na obalo težave z dihanjem, so sporočile lokalne francoske oblasti.

“Kljub reševalni akciji brez primere moramo z žalostjo sporočiti, da je kit poginil,” je na Twitterju zapisal prefekt francoskega departmaja Calvados.

Reševanje kita beluga Reševanje kita beluga
REUTERS/Benoit Tessier
Reševanje kita beluga Reševanje kita beluga
REUTERS/Benoit Tessier
Reševanje kita beluga Reševanje kita beluga
REUTERS/Benoit Tessier

Štirimetrskega kita so opazili pred več kot tednom dni, ko je plaval proti Parizu in obtičal 130 kilometrov v notranjost Kanala pri Saint-Pierre-la-Garenne v Normandiji.

Že od petka je zdravje beluge nazadovalo, saj je kit zavračal hrano. V noči na sredo so ga dvignili iz vode na barko, tam pa je bilo v pripravljenosti ducat veterinarjev. Nato so ga prestavili v ohlajen tovornjak, da bi ga odpeljali do obale.

Za žival so pripravili bazen z morsko vodo ob zapornici v pristanišču Ouistreham v Rokavskem prelivu, kjer bi žival tri dni opazovali in jo pripravili na izpustitev. A med potjo so se pri kitu pojavile težave z dihanjem, zato so sprejeli odločitev, da ga uspavajo.

Isabelle Brasseur iz parka morskih živali Marineland v južni Franciji, ki je bila del ekipe, poslane v pomoč pri reševanju kita skupaj z nevladno organizacijo Sea Shepherd France, je že včeraj opozorila, da je načrt zelo tvegan.

Zadnji pozdrav beluge pred premestitvijo:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje