Zakaj bi Italijani na vsak način odprli smučišče, če pa nimajo snega?

Svet 19. Nov 202318:13 0 komentarjev
Como
Razgled na jezero Como z Monte San Prima (Foto: PROFIMEDIA)

Na italijanski gori, s katere se odpira čudovit razgled na jezero Como, je bilo nekdaj smučišče. Podnebna kriza ga je zaradi pomanjkanja snega zaprla, a zdaj Italijani rešitev vidijo v umetnem snegu. A obuditev smučišča ima tudi nasprotnike.

Italijani so znani po tem, da sanjajo velike sanje, tudi kadar se zdi njihova uresničitev nemogoča.

Tak je bil denimo več milijonov evrov vreden načrt, skovan v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, za izgradnjo najdaljšega visečega mostu na svetu čez Mesinsko ožino med Sicilijo in Kalabrijo v osrčju dežele, ki jo nadzoruje mafija. Pa tudi sam obstoj Benetk, zgrajenih na sistemu lagun, ki so zdaj bolje zaščitene pred ekstremnimi vremenskimi razmerami z mehansko protipoplavno zaščito z jezovi. Za uresničitev tega projekta je bilo potrebnih več kot 20 let.

Za enako zahtevne se lahko izkažejo načrti za izgradnjo več milijonov evrov vrednega smučarskega objekta na nezasneženi severni italijanski gori, piše CNN.

Z gole gore Monte San Primo, visoke 1682 metrov, se odpira čudovit razgled na jezero Como. Slikovito tlakovano mesto Bellagio ob vznožju gore je znano kot biser ob znamenitem jezeru. Njegova lepota je pritegnila številne superzvezdnike (in bogate Ruse), ki imajo v lasti večino tamkajšnjih razkošnih vil.

Toda v tem gorskem raju so se pojavile težave, ko je mesto Bellagio lani pridobilo podporo italijanskih in pokrajinskih oblasti za financiranje projekta smučišča. Upajo, da bodo s projektom v kraje privabili zimske turiste. Načrt, vreden 5 milijonov evrov, predvideva izgradnjo velikega parkirišča, sankališč in novih žičnic. Smučišče je bilo pred 50 leti cvetoča zimska destinacija, pred desetletjem pa so ga zaradi višanja temperatur in pomanjkanja snega zaprli.

Bellagio, jezero Como
Bellagio ob jezeru Como (Foto: PROFIMEDIA)

Zaželeni turistični zaslužek

Projekt je dobil precejšnjo lokalno podporo tistih, ki menijo, da bo oživitev gorske smučarske infrastrukture prinesla pomembne turistične evre.

Odziv okoljskih in športnih organizacij pa je bil povsem drugačen. V konzorciju 33 skupin, ki se je poimenoval “Rešimo Monte Primo”, med drugim sodelujeta Svetovni skladi za naravo (WWF) in italijanski alpski klub. Projekt poskušajo ustaviti in povečati ozaveščenost o ekološki krhkosti gore.

Tiskovni predstavnik skupine Roberto Fumagalli vztraja, da obstajajo boljši načini, kako bi lahko investirali 5 milijonov evrov in imeli prihodke od turizma. Pravi, da se je skupina zaman trudila vključiti v pogovore s podporniki projekta, tudi z 31 občinskimi sveti.

“Ne želimo čakati tako dolgo, da bomo morali protestirati z ležanjem pred buldožerji,” je Fumagalli povedal za CNN. “Bolj produktivno bi bilo, če bi se že zdaj usedli skupaj in se dogovorili,” je dodal.

JEZERO COMO PROTEST
Foto: Roberto Fumagalli (CNN)

Skupina ima glede predlaganih načrtov številne pomisleke, od okoljskih do logističnih. Namesto v prenovo parkirišča bi bilo bolj ekološko vlagati v javni prevoz, namesto umetnega obnavljanja snežnih površin pa bi radi izboljšali pohodniške poti, saj krajše zime pomenijo daljšo pohodniško sezono, pravijo člani skupine.

Skrbi jih tudi poraba energije za snežne topove, škoda, ki bi jo na gori povzročila težka mehanizacija, pa tudi to, da bi lahko naložba zaradi bližine boljših smučišč sčasoma postala breme za lokalne davkoplačevalce, če bi projekt delal izgubo. Fumagalli je dejal, da je protestna skupina pripravljena na kompromis, vendar le, če so podporniki projekta pripravljeni na dialog.

Pismo Georgeu Clooneyju

“Pošiljali smo priporočena pisma, pozive, pisali na družbena omrežja, ampak nam nihče ne odgovori,” je dodal Fumagalli.

Skupina je pisala celo najslavnejšemu prebivalcu jezera Como, hollywoodskemu zvezdniku Georgeu Clooneyju. “Ni se odzval, ampak upamo, da se bo,” je povedal Fumagalli in poudaril, da je zvezdnik leta 2021, ko so območje in tudi njegovo zemljišče zajele poplave, izrazil podporo lokalni skupnosti.

Glavna težava je, poudarja protestna skupina, da Monte San Primo, kljub svoji zgodovini kot smučarska destinacija, zdaj preprosto nima dovolj snega. To je posledica naraščajočih temperatur in suše, ki bi lahko zaradi podnebne krize postala še hujša in pogostejša.

Gora je postala celoletna pohodniška destinacija, a tudi pokopališče prizadevanj, da bi z izkoriščanjem bolj tradicionalnih zimskih dejavnosti iztržili več.

George Clooney
George Clooney Foto: PROFIMEDIA

Na gori je še vedno mogoče najti dele starih vlečnic in njihove stebre ter celo zemljevid zdaj izginulih prog. Zadnje žičnice so zaprli v začetku leta 2010, ker snega preprosto ni bilo dovolj, da bi si lahko privoščili smučarsko sezono, še posebej tako blizu Alp in Dolomitov, kjer je sneg zagotovljen.

Snega bi lahko bilo v prihodnosti še manj, saj se vplivi podnebne krize krepijo. Nedavna študija nevladne organizacije WaterAid ter britanskih univerz Cardiff in Bristol je pokazala, da se je pojavnost ekstremnih suš v severni Italiji v zadnjih dveh desetletjih podvojila, med sušami pa so pogoste hude poplave. Območje je tako na poti k podnebju, podobnemu tistemu v nekaterih delih Etiopije in Afriškega roga.

“Obe regiji se soočata z naraščajočim izhlapevanjem (najverjetneje zaradi višjih regionalnih temperatur), kar vodi do pospešenega sušenja pokrajine med obdobji padavin,” poudarja raziskava.

Temu pa bi težko rekli smučarsko vreme.

Grožnja pomanjkanja vode pa uradnikov v mestu Bellagio in okoliški regiji Lombardija ni odvrnila od načrtov. Zgraditi nameravajo umetno jezero, ga napolnili z vodo in nato iz njega črpati vodo za snežne topove, s katerimi bodo delali umetni sneg, je zapisano v načrtih, ki jih je potrdila občina in so si jih ogledali novinarji CNN.

Privlačni za turiste

Poleg parkirišča, sankališč in novih vlečnic projekt vključuje tudi prenovo že dolgo zapuščenega hotela.

Predvidena je tudi “čarobna preproga”, vlečnica na tekočem traku. Podporniki projekta pravijo, da bi bil zato vpliv na okolje manjši, saj temeljev ne bi bilo treba vkopati globoko v tla, kot to velja za stebre klasičnih žičnic. Umetno jezero pa da bi lahko koristno uporabljali tudi poleti kot rezervoar za padavine in namakanje.

Župan mesta Bellagio Angelo Barindelli je podpornike pozval, naj se ne ustrašijo nasprotnikov projekta. “Gre za pomemben projekt in naložbo v višini 5 milijonov evrov. Zdaj se moramo le še zavezati, da bomo hitro začeli delati,” so sporočili iz njegovega urada.

Alessandro Fermo, vodja regionalnega sveta Lombardije, ki prav tako podpira načrte, je dejal, da je protestiranje neprimerno. “Ni v moji navadi, da bi prispeval k polemikam, tokrat pa si ne morem pomagati,” je nedavno zapisal na Facebooku. “Prinašanje investicij v regijo je dolgotrajno in naporno delo. 5-milijonska investicija je pomembna za razvoj in ponovni zagon turizma pri nas v zimskem in poletnem času,” je dodal.

Tudi če mestni očetje ne bodo sedli s protestniki in našli kompromisa, pa projekt morda nikoli ne bo nikoli zaživel zaradi razvpite italijanske birokracije. Ta lahko, kot vemo iz zgodovine, za desetletja upočasni tudi najbolj optimistične načrte.

Prvi načrti za smučišče Monte San Primo so bili sprejeti, denar pa obljubljen v začetku leta 2022. Prve ponudbe naj bi oddali novembra lani.

Do danes se – razen protestov in vremenske napovedi, ki v kratkem ne predvideva obilnega sneženja – ni premaknilo še nič.

Avtorica prispevka CNN: Barbie Latza Nadeau

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!