Zakaj bi lahko bila Moldavija naslednja tarča Putina

Svet 27. Feb 202307:09 6 komentarjev
Vladimir Putin
PROFIMEDIA

Ob prvi obletnici ruske invazije na Ukrajino se zaostrujejo odnosi med Rusijo in Moldavijo. Vse bolj se omenja tudi, da bodo ruske enote vkorakale v nekdanjo državo Sovjetske zveze. Zakaj bi lahko bila Moldavija naslednja tarča Vladimirja Putina?

V Moldaviji, majhni državi ob jugozahodni meji z Ukrajino, je vse bolj napeto, odnosi z Rusijo pa se vse bolj zaostrujejo – predvsem zaradi Pridnestrja, ki velja za prorusko uporniško republiko.

Pred dnevi je moldavska predsednica Maia Sandu obtožila Moskvo, da pripravlja državni udar. Po njenih besedah Kremelj uporablja “saboterje”, preoblečene v civiliste, ki bi v obdobju politične nestabilnosti še bolj podžgali nemire. Prozahodno usmerjeni vladi namreč v zadnjih mesecih pada podpora, krepita se pritisk opozicije in nezadovoljstvo prebivalstva.

Svoje obtožbe Sandu utemeljuje z obveščevalnimi dokumenti, ki jih je Moldavija nedavno prejela od sosednje Ukrajine. Po trditvah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega ima ruski predsednik Vladimir Putin konkretne načrte za rušenje političnega reda v Moldaviji.

“Jasno je, da so grožnje Rusije in želja po stopnjevanju vojne zelo velike,” je za CNN povedal Iulian Groza, nekdanji namestnik moldavskega zunanjega ministra. “Poleg Ukrajine zaradi vojne najbolj trpi Moldavija. Smo majhna država, ki ima še vedno slabo razvito gospodarstvo, kar je še večji pritisk,” je povedal.

Kaj načrtuje Rusija?

Čeprav je Moskva zanikala načrtovanje državnega udara v Moldaviji, ameriški CNN piše, da so njene poteze podobne tistim, ki jih je sprejela leta 2014 pred priključitvijo Krima in pred invazijo v Ukrajini.

Kremelj je namreč preklical odlok, s katerim so od leta 2012 jamčili suverenost Moldavije pri reševanju vprašanja Pridnestrja. Kot razlog je rusko obrambno ministrstvo navedlo “zagotavljanje nacionalnih interesov Rusije v povezavi z globokimi spremembami v mednarodnih odnosih”.

Rusija se je sicer leta 2012 zavezala, da bo rešitve za določitev posebnega statusa Pridnestrja iskala “na podlagi spoštovanja suverenosti, ozemeljske celovitosti in nevtralnega statusa republike Moldavije”. Čez nekaj dni se je ruska retorika še bolj zaostrila, Ukrajino so obtožili, češ da v Kijevu pripravlja oboroženo provokacijo na prorusko Pridnestrje.

Podobno je Putin izjavil februarja 2022, pred napadom na Ukrajino. Takrat je trdil, da so Rusi tarča napadov v Donbasu na vzhodu Ukrajine – s tem pa posledično opravičil začetek invazije na Ukrajino.

Rusija pri svojih načrtih skrbno uporablja stroj, preko katerega širi izkrivljene informacije. Kot trdi nekdanji moldavski politik, podobno Moskva zdaj počne v Moldaviji. “Rusija je od nekdaj izkoriščala medijski prostor in širila propagando, z začetkom vojne pa se te aktivnosti le krepijo,” je za CNN opozoril Iulian Groza.

Zakaj ima Rusija podporo v Moldaviji?

Rusija ima največje ambicije po Pridnestrju, ki leži med reko Dnester in Ukrajino. Gre za 1.300 kvadratnih kilometrov veliko območje, ki je bilo v zadnjih letih hladne vojne rusko oporišče.

Pridnestrje, v katerem živi pretežno rusko govoreče prebivalstvo, se je od Moldavije odcepilo leta 1990 iz strahu, da bi se po razpadu Sovjetske zveze Moldavija priključila Romuniji. V vojni z moldavskimi silami so nato separatisti s pomočjo Rusije zmagali in leta 1992 razglasili Pridnestrsko republiko. Kremelj sicer republiko podpira, a je uradno ne priznava. Od takrat na tem območju, kjer so nameščene ruske mirovne sile, ni bilo skoraj nobenega nasilja.

To se je spremenilo ob začetku ruske invazije na Ukrajino. Razmere v Pridnestrju so eskalirale, v preteklih mesecih je prišlo do nekaj eksplozij, ki so poškodovale dva televizijska oddajnika, kar je oslabilo signal ruskih televizijskih programov.

Pridnestrska republika, zastava, pridnestrje
PROFIMEDIA

Zakaj je Moldavija pomembna?

Moldavija predstavlja ločnico med vzhodom in zahodom. Njena vlada in prebivalci si želijo trdnejših vezi z Evropsko unijo, lani je Moldavija prejela tudi status članice kandidatke EU.

A obenem predstavlja tudi periferijo ruske invazije na Ukrajino; ruske rakete redno preletavajo moldavski zračni prostor, nazadnje v začetku februarja. Niz eksplozij v Pridnestrski republiki aprila lani je vzbudil skrbi, da želi Putin območje Moldavije vključiti v svojo vojno. Od tedaj moldavske oblasti opozarjajo Zahod, da bi lahko bila njihova država naslednja na Putinovem seznamu, piše CNN.

Januarja je vodja moldavske varnostne službe opozoril, da obstaja “zelo visoko” tveganje, da bo Rusija novo ofenzivo leta 2023 sprožila prav v Moldaviji. Ker država ni članica Nata, je za Putinove naklepe veliko bolj ranljiva.

Če bo Rusija spomladi sprožila ofenzivo, katere središče bo jug Ukrajine, bi se lahko Rusi ponovno obrnili proti Odesi. Če bi območja potem povezali preko Pridnestrske republike, bi s tem vzpostavili most z jugom Ukrajine – in se še bolj približali ozemlju Nata.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje