Zakaj drevesa mislijo, da je že jesen?

Svet 20. Avg 202213:30 1 komentar
Drevesa v Združenem kraljestvu
PROFIMEDIA

Listje, ki krasi drevesa, v Združenem kraljestvu ponekod že šumi pod nogami. Je jesen prišla zgodaj?

Strokovnjaki za BBC pravijo, da so znaki, ki v Združenem kraljestvu kažejo na to, da je prišla jesen, pravzaprav lažni. Drevesa se zaradi vročinskega vala in suše namreč borijo za preživetje, zato so odvrgla listje in spremenila barvo. Nekatera bi lahko zaradi tega tudi odmrla.

Rdečkastorjavi listi in njihovo zgodnje odpadanje so znaki, da so drevesa pod stresom, je razložil Leigh Hunt, glavni svetovalec pri Kraljevskem hortikulturnem društvu.

“Zdi se, kot da je že jesen, a so dnevi še predolgi, da bi se začeli naravni jesenski procesi,” je razložil Hunt. “Fiziološko se rastline ne odzivajo na dejanske jesenske pogoje, zato temu rečemo ’lažna jesen’.”

Za BBC je dejal, da je letošnje leto eno izmed najhujših v njegovi 45-letni karieri, kar se tiče škode na drevesih na podeželju.

Medtem ko se starejša drevesa z obsežno mrežo korenin lahko zoperstavijo suši, mlajši primerki, na primer tisti, ki so posajeni na slabi zemlji ob robu cest, usihajo in odmrejo.

“Druga pomlad”

Drevesa, ki so izgubila le nekaj listov in so malo porumenela, bi si morala opomoči ob zadostni količini padavin, pojasnjuje Hunt. A obstaja kritična točka, ko drevo ne more več obnoviti vode, ki jo je izgubilo skozi pore v listih, in se dobesedno izsuši ali posuši.

V takšnih sušnih razmerah se lahko drevesa odzovejo tako, da proizvedejo več semen, da bi se razmnožila in preživela v prihodnosti.

Če bo dovolj dežja, lahko doživijo tudi “drugo pomlad”, ko bodo še dodatno zrasla, še dodaja Hunt.

Zgodnje jagodičevje

Še en znak nepredvidenega vremena je jagodičevje na rastlinah in grmih. Organizacija Woodland Trust, ki beleži sezonske spremembe, je prejela najzgodnejše poročilo o zrelih robidah doslej – že 28. junija.

Sadje in oreščki zorijo hitreje kot kadarkoli prej, kar lahko pomeni katastrofo za živali, ki se z njimi hranijo.

“V nekaterih delih države zgodaj dozorevata tudi glog in jerebika, tam smo opazili tudi zgodnje obarvanje listov. Tudi bezeg in ostrolistni dren sta prehitela. Tako ekstremne temperature kot pomanjkanje vode lahko povzročijo, da drevesa odvržejo liste prej, kot bi pričakovali,” je dejala Fritha West iz organizacije Woodland Trust.

Jesensko listje
PROFIMEDIA

Dolgoročne posledice suše je težko napovedati, vendar ekologi menijo, da bodo tedni izsušenih travnikov in kamnitih tal v večjem delu južne Anglije močno vplivali na živali.

V rekah in okolici se lahko suša čuti še leta. Hitro rastoče alge lahko med sušo zadušijo močvirske rastline in jih uničijo, saj blokirajo svetlobo.

Znižanje gladine rek zmanjša življenjski prostor rib, dvoživk in nevretenčarjev, kar vpliva na celotne ekosisteme.

“Te rastline zagotavljajo življenjski prostor za žuželke in ribe, njihova izguba iz ekosistema pa povzroči velike spremembe v prehranjevalni verigi,” pravi dr. Mike Bowes iz Centra za ekologijo in hidrologijo Združenega kraljestva.

“Preden si rastline opomorejo ali ponovno naselijo rečne odseke, ki jih je prizadela suša, lahko mine več let, zato se lahko vpliv hudih suš podaljša,” je Bowes še povedal za BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje