Nizka gladina Donave razkrila potopljene nemške ladje iz 2. svetovne vojne

Svet 20. Avg 202208:34 > 09:45 1 komentar

Zaradi najhujše suše v Evropi v zadnjih letih je mogočna reka Donava dosegla eno najnižjih gladin v zadnjem stoletju in razkrila več deset z eksplozivi natovorjenih nemških vojaških ladij, potopljenih med drugo svetovno vojno v bližini srbskega rečnega pristaniškega mesta Prahovo.

Ladje, ki jih je razkrila suša, so bile med več sto plovili, ki jih je črnomorska flota nacistične Nemčije leta 1944 potopila ob Donavi, ko se je umikala pred napredujočimi sovjetskimi silami.

Na več ladjah je še vedno več ton streliva in eksploziva, zato predstavljajo nevarnost za rečni promet.

“Nemška flota je za sabo pustila veliko ekološko katastrofo, ki nas, prebivalce Prahova, ogroža,” je za Reuters dejal 74-letni Velimir Trajilović, upokojenec iz Prahovega, ki je napisal knjigo o nemških ladjah.

Ogroženi so tudi delavci v lokalni ribiški industriji, vključno z delavci iz Romunije, ki leži na drugi strani reke.

Nizka gladina reke Donave Nizka gladina reke Donave
REUTERS/Fedja Grulovic
Nizka gladina reke Donave Nizka gladina reke Donave
REUTERS/Fedja Grulovic
Nizka gladina reke Donave Nizka gladina reke Donave
REUTERS/Fedja Grulovic
Nizka gladina reke Donave Nizka gladina reke Donave
REUTERS/Fedja Grulovic

Večmesečna suša in rekordno visoke temperature so ovirale rečni promet na pomembnih prometnicah v drugih delih Evrope, vključno z Nemčijo, Italijo in Francijo. V Srbiji so se oblasti zatekle k poglabljanju dna, da bi plovne poti po Donavi ohranili odprte.

Pri kraju Prahovo so nekateri deli ladij zožili plovni del tega odseka Donave s 180 na samo 100 metrov, še piše Reuters.

Nekatere ladje, raztresene po strugi reke, se še vedno ponašajo s poveljniškimi mostovi, (zlomljenimi) jambori in zvitimi trupi, druge pa so večinoma potopljene pod peščenimi bregovi.

Marca je srbska vlada objavila razpis za odstranitev streliva in eksploziva in reševanje trupov. Stroški te operacije so bili ocenjeni na 29 milijonov evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje