Zakaj je bolje, da pred spanjem vrata v spalnici zapremo?

Svet 27. Avg 202310:49
POgled v spalnico skozi vrata
PROFIMEDIA

Marsikdo se je navadil spati pri odprtih vratih spalnice. Morda zato, da lažje sliši svoje otroke ali pa zato da iz sosednjega prostora, kjer brni klimatska naprava, dobi še nekaj hladnega zraka. Na videz nedolžna navada pa je lahko v primeru požara usodna.

Spanje z odprtimi vrati spalnice je izjemno pogosto. Podatki ameriškega Raziskovalnega inštituta za požarno varnost kažejo, da vrata pred spanjem vedno zapre le 29 odstotkov ljudi.

Čeprav se zdi, da vrata ob besnenju ognja velike razlike ne bodo naredila, pa ugotovitve strokovnjakov kažejo drugačno sliko. Na inštitutu za požarno varnost so med simulacijo požara v prostorih z zaprtimi vrati med širjenjem ognja namerili temperature pod 38 stopinjami Celzija, medtem ko so v prostorih z odprtimi vrati presegale 500 stopinj Celzija.

Poleg nižje temperature vrata vsaj nekoliko tudi upočasnijo širjenje ognja in vdiranje dima ter strupenih plinov. Prav hitrost pa je ob požarih v domovih vedno bolj pomembna. Kot pravijo v ameriškem inštitutu za požarno varnost, se je v zadnjem desetletju povprečni čas, v katerem je treba goreč prostor zapustiti, zmanjšal s 17 na 3 minute ali celo manj.

Kakšno razliko pri požaru naredijo zaprta vrata, si lahko ogledate tudi v spodnjem videoposnetku.

Glavni razlog za to je vse več umetnih in pogosto lahko gorljivih materialov, ki gradijo naše domove. Seveda so iz teh materialov pogosto izdelani tudi kosi pohištva in nekateri okrasni predmeti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.