Zakaj je Insider objavil zgodbo o spolnem nadlegovanju Elona Muska

Svet 30. Maj 202211:03 0 komentarjev
Elon Musk
PROFIMEDIA

Elon Musk pravi, da bo "tekla kri", potem ko je Insider objavil zgodbo, v kateri piše, da je Musk leta 2016 spolno nadlegoval stevardeso na poslovnem letalu SpaceX. "Stojimo za svojo zgodbo, ki temelji na dokumentih in intervjujih," pravi glavni urednik Insiderja Nicholas Carlson.

Elon Musk je pred dnevi tvitnil, da njegovo podjetje Tesla odpira “oddelek za reševanje sporov”, v poznejšem tvitu pa je dodal, da “bo tekla kri”. Obtožbe o spolnem nadlegovanju je Business Insiderju razkril neimenovani vir – prijateljica stevardese. Glavni urednik Insiderja Nicholas Carlson pravi, da je obtožba ustrezala kriterijem za objavo. “Če imate zelo vplivnega človeka in so zoper njega podane obtožbe, da je nekaj storil nekaj narobe kot v tej zgodbi,” je dejal Carlson, “je to absolutno novica.”

Business Insider je poročal, da je SpaceX leta 2018 plačal 233.000 evrov za poravnavo, potem ko je stevardesa Muska obtožila spolne zlorabe. Musk in podjetje za Insider nista zanikala, da je bila poravnava plačana, zanikala pa sta osnovno obtožbo, je dejal Carlson.

Zdi se, da Musk povezuje čas in objavo te zgodbe s svojimi nedavnimi političnimi izjavami. Na začetku tega tedna je tvitnil, da se bodo politični napadi proti njemu “drastično stopnjevali v prihodnjih mesecih” in da je v preteklosti glasoval za demokrate, zdaj pa bo glasoval za republikance.

“Začeli so pripravljati napade vseh vrst, takoj ko je bila objavljena novica o nakupu Twitterja,” je v petek tvitnil Musk. “V moji 30-letni karieri, vključno z gibanjem MeToo, niso imeli o ničemer poročati, a takoj, ko rečem, da nameravam dopustiti svobodo govora na Twitterju in glasovati za republikance, je nenadoma veliko tem.”

Toda Carlson je dejal, da so Insiderjevi novinarji skušali pridobiti komentarje Muske ekipe, preden so bili objavljeni politično obarvani tviti. “Nekajkrat sem se osebno obrnil nanj,” je dodal Carlson. “Rekel sem mu, da se pride pogovorit z nami, da želimo slišati njegovo plat zgodbe.” Kot je še povedal, je Musk zavrnil Insiderjevo ponudbo, da bi mu dali več časa za odgovor. Carlson je povedal še, da še niso imeli pravnih težav zaradi objave zgodbe.

“Pripravljeni smo odločno braniti zgodbo,” je dejal Carlson. “Stojimo za svojo zgodbo, ki temelji na dokumentih in intervjujih. Govori sama zase.”

Dejal je tudi, da bo Insider še naprej spremljal dogajanje. “Iskali bomo več dokumentov. Iskali bomo vse namige, ki nam bodo v pomoč,” je dejal Carlson. “In ko bomo zbrali še kaj obremenjujočega, bomo to razkrili.”

Glavni dopisnik CNN Brian Stelter je Carlsona vprašal, ali je kdaj omahoval pri objavi članka o najbogatejšem človeku na svetu. “Bilo je nekoliko skrb vzbujajoče glede na njegov ogromni vpliv in bogastvo,” je dejal Carlson. “Morali smo biti prepričani, pri tem smo morali biti enotni, imamo pa tudi veliko podporo v lastništvu našega podjetja.”

Avtor: Ramishah Maruf/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!