Zakaj ob kronanju Karla III. ni bila osvetljena sydneyjska opera

Svet 08. Maj 202312:08 0 komentarjev
Sydney, Sydneyjska opera
PROFIMEDIA

Po kronanju britanskega kralja Karla III. so se v Avstraliji sprožile polemike, ker ob tem slavnostnem dogodku ni bila osvetljena slavna sydneyjska opera. Prejšnja vlada je sicer načrtovala osvetlitev stavbe, vendar je trenutna vlada to zamisel odložila. "Paziti moramo, kako porabljamo denar davkoplačevalcev," je v pogovoru za tamkajšnjo radijsko postajo dejal premier Novega Južnega Walesa.

Sydneyjska operna hiša ni bila osvetljena v čast kronanja britanskega kralja Karla III., kar je v Avstraliji sprožilo polemike in razprave o povezanosti z britansko monarhijo, poročajo tuje tiskovne agencije. Premier Novega Južnega Walesa Chris Minns je sporočil, da so se posebni osvetlitvi znamenite opere odpovedali zaradi visokih stroškov.

Prejšnja vlada Novega Južnega Walesa je načrtovala osvetlitev stavbe, vendar je trenutna vlada, izvoljena marca, to zamisel odložila. “Paziti moramo, kako porabljamo denar davkoplačevalcev,” je v pogovoru za radijsko postajo 2GB dejal Minns.

Razkril je, da so lani stroški vsake osvetlitve operne hiše znašali približno 100.000 avstralskih dolarjev oziroma približno 61.000 evrov in da je bila osvetljena približno 70-krat, med drugim septembra ob smrti kraljice Elizabete II.

Druge uradne stavbe v Sydneyju, kot sta admiralska hiša in avstralski nacionalni pomorski muzej, so bile medtem osvetljene v kraljevski vijoličasti barvi v počastitev sobotnega kronanja kralja Karla III. v Londonu, še poroča EFE.

Avstralija je ena od držav Commonwealtha. Po javnomnenjskih raziskavah je 25 milijonov prebivalcev države razdeljenih glede vprašanja, ali naj Avstralija ostane ustavna monarhija ali naj postane republika. Avstralski premier Anthony Albanese, ki je na kronanje odpotoval v London, je obljubil, da bo v primeru ponovne izvolitve leta 2025 izvedel referendum o tem.

Operna hiša v Sydneyju velja za eno glavnih avstralskih turističnih znamenitosti. Od leta 2007 je vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine. Pred pandemijo covida-19 jo je vsako leto obiskalo več kot osem milijonov ljudi.

Podobno “brezbrižno” so se odzvali Kanadčani, čeprav je Kanada del Commonwealtha – povezave neodvisnih držav, sicer večinoma nekdanjih britanskih kolonij –, velikega zanimanja ob kronanju novega kralja ni bilo. Še več, kot je pokazala nedavna anketa, bi večina Kanadčanov glasovala za odpravo britanske monarhije. Kot še ugotavljajo v anketi, so bili Kanadčani naklonjeni le preminuli kraljici Elizabeti II., naklonjenost pa na njenega naslednika ni prenosljiva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!