Žalostni prizori v Avstraliji: poginilo vsaj 50 kitov, še 46 jih skušajo rešiti

Svet 26. Jul 202308:07 2 komentarja
REUTERS

Na avstralski plaži je poginilo 51 nasedlih kitov, še 46 jih skušajo rešiti. Za zdaj ni jasno, zakaj je nasedla tako velika jata kitov.

Na plaži v Zahodni Avstraliji je poginilo 51 nasedlih kitov, je potrdila avstralska služba za parke in divje živali.

Skupaj s prostovoljci skuša rešiti preostalih 46 nasedlih kitov in pri tem javnost poziva, naj se v času reševanja kitov izogiba plaži. Za zdaj ni jasno, zakaj je nasedla tako velika jata kitov.

Že od ponedeljka so sto metrov od obale opazili sto mrkih pliskavk, kako se množično zbirajo in vedejo izjemno nenavadno, nato pa je večina sesalcev iz jate začela nasedati na plaži Cheynes vzhodno od mesta Albany, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik službe za parke in divje živali je javnost pozval, naj se v času reševanja kitov izogiba plaži, in pojasnil, da nevarnost v okolici plaže vključuje velike, v stiski in potencialno bolne kite, morske pse, valove in plovila. “Prednostni cilj skupine za obvladovanje incidentov je tako zagotoviti varnost osebja in prostovoljcev ter dobrobit kitov,” je dodal.

“Vzroki za nasedanje kitov še niso znani. Če bi vedeli, bi morda lahko storili več, da bi to preprečili. Toda pri mrkih pliskavkah je pogosto tako, da je posamezen kit lahko bolan, ostali v tropu pa mu sledijo, zaradi česar lahko tudi nasedejo,” je dejala raziskovalka morskih sesalcev Rebecca Wellard.

Množično nasedanje kitov pilotov v Avstraliji in na Novi Zelandiji ni neobičajno. Oktobra lani je okoli 500 kitov pilotov poginilo, potem ko so nasedli na obali oddaljenih otokov Chatham pri Novi Zelandiji. Znanstveniki ne razumejo povsem, zakaj pride do množičnega nasedanja kitov. Nekateri raziskovalci menijo, da jate kitov zaidejo s poti, ko se hranijo preblizu obale.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje