Zaradi atomske bombe so ljudje umirali še desetletja

Svet 09. Avg 202108:29 > 09:52 0 komentarjev
Nagasaki
Kyodo/via REUTERS

V Nagasakiju so obeležili spomin na eksplozijo atomske bombe pred 76 leti, druge po Hirošimi, ki je povsem razdejala mesto in skupaj zahtevala 70 tisoč življenj.

Župan mesta Tomihisa Taue je ob tem oblasti v Tokiu pozval, naj si aktivneje prizadevajo za svet brez jedrskega orožja.

To je ob naraščajoči grožnji nove jedrske oboroževalne tekme še posebej pomembno, je opozoril župan Nagasakija. Japonska kot edina država, proti kateri je bilo uporabljeno to orožje, pa bi morala narediti več, da opozori na to nevarnost in posledice uporabe jedrskega orožja, je dejal Taue.

Vlado v Tokiu pod vodstvom Jošihida Suge je pozval, naj pristopi k pogodbi Združenih narodov za prepoved jedrskega orožja iz leta 2017.

Nad Nagasakijem je 9. avgusta 1945 eksplodirala bomba z imenom Fat man ali Debelinko s plutonijevo sredico. Tri dni prej so ZDA na 300 kilometrov oddaljeno Hirošimo odvrgle atomsko bombo iz obogatenega urana, imenovano Little Boy ali Deček.

Šest dni po napadu na Nagasaki, 15. avgusta 1945, je Japonska razglasila kapitulacijo, s čimer se je druga svetovna vojna končala tudi v Aziji in na Pacifiku.

Zaradi obeh bomb je umrlo več kot 200 tisoč ljudi

Zaradi posledic obeh bomb je po ocenah do decembra 1945 umrlo skupaj več kot 200.000 ljudi. Zaradi zakasnelih vplivov radioaktivnega sevanja pa so ljudje obolevali in umirali še desetletja.

Kakšno razdejanje je povzročila atomska bomba v Hirošimi

V petek pa je minilo 76 let, odkar je atomska bomba razdejala Hirošimo, pri tem pa je umrlo 80.000 ljudi. Letošnja obletnica je potekala med olimpijskimi igrami v Tokiu, zato je Hirošima zaprosila, da bi to obeležili z minuto molka. Mednarodni olimpijski komite je prošnjo zavrnil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!